Ви тут:
Суспільство Україна 

Нам важлива допомога дипкорпусу у залученні інвестицій в регіональний розвиток, — Зубко

Про це сьогодні Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко заявив під час наради керівників закордонних дипломатичних установ.

Він зазначив, що Україна має великий експортний та інвестиційний потенціал, про який мають знати у світі та  який пов’язаний із декількома ключовими напрямками.

«По-перше, в країні змінилась система менеджменту. Реформа децентралізації дозволяє місцевому самоврядуванню створити всі умови для залучення інвестицій. І це не тільки питання фінансів, це у першу чергу залучення технологій, підготовки кадрів, людського потенціалу, підтримки у створенні розвинутої інфраструктури. Сьогодні об’єднані територіальні громади абсолютно спроможні проводити переговори і самостійно залучати інвестора до розбудови підприємств на своїй території, реконструкції інфраструктури, впровадження соціальних сервісів тощо. У тому числі домовлятися, щоб податки, сплачені підприємствами, створеними за участі іноземних інвесторів, вкладалися у місцеву інфраструктуру», — підкреслив Геннадій Зубко.

Важливими інвестиційними напрямками, за словами урядовця, є також енергоефективність, робота Фонду енергоефективності, питання зменшення споживання енергоносіїв.

«При ринкових цінах на енергоносії Україна має можливість високої маржинальності інвестицій безпосередньо у галузь енергоефективності. До того ж питання енергонезалежності та енергоефективності мають прямий вплив на макропоказники України. Сподіваємося, що окрім підтримки Мультидонорського фонду, який створений Німеччиною та іншими країнами ЄС, ми ще залучимо технології, які дозволять дуже швидко зменшити споживання газу», — зазначив Геннадій Зубко.

Крім того, на його думку, інвестиційно привабливими є традиційні для України бренди: енергетичне і важке машинобудування, авіабудування та агропромисловий комплекс. 

«Розробка і виготовлення потужних унікальних у світі турбін для електростанцій. Подібні є тільки у Сіменс та Дженерал Моторс. Це дуже серйозний потенціал.  Навіть з огляду на те, що зараз реально застосовувати його в Україні в обсягах наших можливостей – ніде, але компанії, які займаються виробництвом енергії, серйозні транспортери газу та інших енергоресурсів могли би цим зацікавитися», — зазначив Віце-прем’єр.

«Цю інформацію потрібно донести світові. Потрібно говорити про те, що в нас у ході реформи децентралізації вибудовується така ж система менеджменту, як і в європейських країнах. Потенційний інвестор повинен знати, що відкривши підприємство і зареєструвавши його у тому чи іншому населеному пункті, він чітко знатиме, скільки й яких місцевих податків йому потрібно буде сплачувати. На розвиток чого ці кошти будуть спрямовані. І що це абсолютно прозорий процес. Це абсолютно інші взаємовідносини, ніж раніше, коли країна мала централізовану радянську систему управління, а питання місцевої інфраструктури вирішувалося на рівні міністерств, а не безпосередньо у громадах. Для нас дуже важливим є донести це до потенційних інвесторів», — заявив Геннадій Зубко.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Перейти до вмісту