Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині будують першу за роки незалежності цементобетонну дорогу

В рамках реалізації державного інвестиційного проекту відбувається реконструкція автомобільної дороги Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка. Асфальтобетон замінюють на цементобетон. Дорога з двох смуг розшириться до чотирьох.  Зараз робота триває одночасно на декількох ділянках в Кобеляцькому районі.

Інтенсивність руху автодорогою Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка – більше 10 тисяч транспортних засобів на добу, здебільшого це вантажні автомобілі. Стан покриття – критичний. Він на 60% не відповідає вимогам за міцністю, на 50% не відповідає вимогам за рівністю і потребує підсилення та влаштування нового покриття, майже на 42% не відповідає вимогам за коефіцієнтом зчеплення.

–          У зв’язку з цим прийняте рішення про реконструкцію. Це буде перша в Україні за роки незалежності реконструкція автомобільної дороги з влаштування цементобетонного покриття.  Сьогодні на всій протяжності дорога має ширину 7,5 метрів. Після реконструкції – 10,5 метрів. Функціонуватиме по дві смуги руху в кожному напрямі, – розповідає начальник Служби автодоріг Володимир Трояновський.

На замовлення Служби автомобільних доріг у Полтавській області компанія «Альтком» проводить реконструкцію даної автомобільної дороги. Працюють цілодобово.

–          На ділянці протяжністю майже 1 км вже укладений шар з цементогрунту товщиною 30 см. У четвер розпочато укладання пісного бетону товщиною 18 см. Після цього буде ще один шар з бетону товщиною 26 см. Всього товщина дорожнього одягу складе 74 см, – пояснює виконроб компанії «Альтком» Євген Швайко.

Цементобетонні дороги вважаються більш стійкими до зносу. У літній період асфальтове покриття значно нагрівається, від чого погіршуються його характеристики. Рух великовагового транспорту за таких умов призводить до деформації покриття. У «бетонок» немає такого роду проблем. Цементобетонне покриття у 5–7 рази міцніше покриття з асфальтобетону.

Перейти до вмісту