Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

МОЗ оприлюднило для обговорення “Проект Стратегії профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів В та С до 2030 року”

Метою впровадження Стратегії є зниження рівня захворюваності на вірусні гепатити В та С  протягом 2019-2030 років.

“Стратегія профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів В та С до 2030 року” передбачає:

  • підвищення рівня охоплення вакцинацією проти гепатиту В для дітей  (три дози вакцини);
  • попередження передачі гепатиту В від матері до дитини: вакцинація, дородове тестування та лікування противірусними препаратами вагітних жінок з гепатитом В;
  • забезпечення безпеки крові та її компонентів,  ін’єкцій та хірургічних втручань;
  • впровадження програм зменшення шкоди для людей, які вживають психоактивні речовини ін’єкційно (забезпечення доступу до стерильного ін’єкційного інструментарію та ефективних методів лікування);
  • розширення доступу до діагностики та лікування вірусних гепатитів В та С із використанням сучасних та найбільш ефективних методів діагностики та лікарських засобів.  

Докладніше: http://moz.gov.ua/article/public-discussions/proekt-strategii-profilaktiki-diagnostiki-ta-likuvannja-virusnih-gepatitiv-v-ta-s-do-2030-roku

Впровадження стратегії дозволить до 2030 року попередити нові випадки зараження гепатитами і знизити рівень захворюваності на гепатити в цілому, зменшити показники інвалідності та смертності від хвороб, викликаних вірусними гепатитами.

Гепатит є одним із найбільших викликів охорони здоров’я у світі. В Україні у 2017 році офіційно зареєстровано понад 20 тисяч людей з вірусним гепатитом В та понад 52 тисячі – з вірусним гепатитом С.

За оцінками експертів, показники захворювання є значно вищими, оскільки гепатити впродовж багатьох років можуть протікати безсимптомно, і багато людей навіть не знають про своє захворювання. Тому профілактика, рання діагностика та вчасне лікування гепатитів є надзвичайно важливими.

Перейти до вмісту