Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Медицина на колесах: на Полтавщині обстежують пацієнтів із найвіддаленіших районів області

Жителі Полтавщини можуть поруч із домівкою  вимірювання артеріального тиску, ваги, зросту, визначення індексу маси тіла, зняття ЕКГ та забору біоматеріалу для лабораторних досліджень (загальний аналіз крові, визначення рівня глюкози, ризиків утворення тромбів, біохімічний аналіз крові).

У рамках спільного проекту МОЗ України та Світового банку  «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» закуплено сім автомобілів, оснащених найсучаснішою технікою для оперативної діагностики. Три з них, позаминулого тижня здійснили перший виїзд до віддалених від Решетилівського районного центру сіл, де немає ФАПів та амбулаторій.

«Амбулаторії на колесах» вирушили з Полтави за трьома маршрутами у Решетилівському районі. Перший – Крохмальці-Коржі-Прокопівка, другий – Березняки-Підок, третій – Славки. Бригади медичного персоналу складалися з фахівців Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського й Решетилівського Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Усього протягом першого виїзду пройшли обстеження 79 мешканців шести сіл Решетилівського району. З них 69 – пройшли лабораторні обстеження. Знято 75 електрокардіограм.

«Робота пересувного діагностичного комплексу – це дуже гарна ідея. Ми заїхали в ті населені пункти у сільській місцевості, звідки населенню важко дістатися до лікаря або фельдшера. За результатами обстеження ми зможемо попрацювати з людьми індивідуально – порекомендувати режим харчування, призначити правильне лікування. Зібрана інформація дасть змогу розробити заходи для профілактики серцево-судинних захворювань”,  – зазначила заступниця головного лікаря Решетилівського Центру первинної медико-санітарної допомоги Ольга Куцевол.

Ольга Куцевол підкреслює, що дуже важливо, що пересувний комплекс обладнано холодильником і центрифугою – це дає можливість якісно зібрати і доставити біоматеріал у належних умовах до лабораторії.

Результати всіх обстежень (і лабораторні, і антропометричні заміри, і ЕКГ) отримає кожен сімейний лікар, з яким обстежені мешканці підписали декларації. Якщо він виявить якісь відхилення, то буде вести з пацієнтом індивідуальну роботу, вирішувати як лікувати і коригувати його спосіб життя.

За кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» у центри первинної медико-санітарної допомоги Полтавщини також було закуплено 35 службових автомобілів. Крім того, область отримала діагностичний комплекс – 947 пристроїв для дистанційної передачі ЕКГ та 34 центральних станцій для отримання дистанційної передачі даних ЕКГ.  Тепер якісна та безкоштовна допомога стала ближче до жителів Полтавщини.

Згідно із даними Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації, у структурі поширеності хвороб серед дорослих у Полтавській області, як і в цілому по Україні, переважають хвороби системи кровообігу, а найбільша частка серед них припадає на гіпертонічну хворобу — 48,1%, ще 31,1% – це ішемічна хвороба серця і 15,1% – цереброваскулярні хвороби.

Саме тому фокус Полтавського субпроекту, який є частиною спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», направлений на боротьбу із гіпертонією.

На минулому тижні відбувся другий виїзд у Диканський район, а сьогодні третій – у Миргородський район.

Перейти до вмісту