Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Фахівці Першого полтавського місцевого центру з надання БВПД консультують щодо власності на нерухомість: хто сплачує земельний податок?

Згідно з пп. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, земельний податок зобов’язані сплачувати землевласники та постійні землекористувачі. Отже, лише речові права власності та постійного користування, а не будь-яке право на земельну ділянку, тягне за собою набуття особою статусу платника земельного податку.

Щодо набрання статусу платника податків та про порядок сплати земельного податку, роз’яснюють фахівці Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відомо, що власником земельної ділянки є особа, яка володіє фактично повним спектром правомочностей щодо земельної ділянки.

Що стосується права постійного користування, то за правильним розумінням його змісту варто звернутися до Земельного кодексу України. Положення цього нормативного акту визначають, що поняття «постійне користування» може застосовуватися виключно до земель державної та комунальної власності. Аналогічно, Податковий кодекс України, оперуючи поняттям постійного користування, має на увазі користування землями державної та комунальної власності.

Таким чином, до категорії постійних користувачів можна віднести лише тих фізичних та юридичних осіб, які у встановленому законом порядку одержали право безстроково володіти та користуватися земельною ділянкою, за умови, що така ділянка належить до земель державної чи комунальної власності. При цьому право власності на земельну ділянку, яка передається в постійне користування, реалізують відповідні державні органи та органи місцевого самоврядування (місцеві ради).

Доволі часто право власності на будівлю правомірно набуває особа, яка формально не володіє правами на земельну ділянку під такою будівлею. Наприклад, у разі продажу будинку покупець реєструє за собою право власності на будинок, а з оформленням речового права на земельну ділянку не поспішає. Таким чином, до моменту, поки новий власник переоформить на себе право на земельну ділянку, виникає наступна ситуація. Новий власник будівлі починає користуватися земельною ділянкою, в той час як за документами власником або постійним користувачем такої земельної ділянки залишається попередній власник будівлі чи інша особа.

Саме в період, протягом якого новий власник будівлі вже в установленому законом порядку оформив свої права на будівлю, проте ще не встиг узаконити права на землю, на практиці випливають певні проблематичні аспекти, пов’язані з обкладенням земельним податком ділянки, на якій розташована будівля.

Згідно з нормами Податкового кодексу України, обов’язок зі сплати земельного податку на особу покладається з моменту набуття (переходу) в установленому законом порядку права власності на земельну ділянку чи права користування нею і триває до моменту припинення (переходу) цього права.

При цьому, з одного боку, ст. 125 та 126 Земельного кодексу України визначають, що право власності та користування земельною ділянкою особа набуває з моменту державної реєстрації відповідних прав на земельну ділянку. З іншого боку, ст. 120 Земельного кодексу України та ст. 377 Цивільного кодексу України проголошують принцип цілісності об’єкта нерухомості із земельною ділянкою. Цей принцип означає, що законний власник будівлі завжди набуває право власності або постійного користування на землю, що розташована під його будівлею. Під час передачі права власності на будівлю новий її власник автоматично «успадковує» право на земельну ділянку, яким володів попередній власник будівлі.

Отже, зареєстрований власник будівлі набуває ознак власника земельної ділянки (або постійного землекористувача) не з моменту реєстрації відповідного права на земельну ділянку, а з моменту реєстрації права власності на будівлю. Таким чином, новий власник стає платником земельного податку саме з моменту реєстрації права на будівлю, а не прав на земельну ділянку.

За наданням безкоштовних роз’яснень та консультацій можна звернутися до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (0532)50 27 22

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 звінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Перейти до вмісту