Ви тут:
Суспільство Україна 

До вирішення проблем, пов’язаних із переходом на цифрове мовлення, мають долучитися місцева влада і Кабмін, – Нацрада

27 серпня відбулася прес-конференція на тему «До переходу на цифру залишилося 4 дні» за участі голови Національної ради Юрія Артеменка, відповідального секретаря Олександра Ільяшенка, члена Національної ради Сергія Костинського, а також керівника Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників Ольги Большакової і директора зі стратегічного розвитку  StarLightMedia Федора Гречанінова. Юрій Артеменко свої тези адресував глядачам, органам місцевої влади і Кабінету Міністрів.

Не зволікати із вирішенням того, як надалі приймати телевізійних сигнал, закликав голова  Національної ради глядачів. Є кілька варіантів після вимкнення аналогу і далі дивитися свої улюблені програми. Для цього необхідно обрати з-поміж цифрового, кабельного, супутникового та інтернет-телебачення. Для того, щоб отримувати цифровий сигнал, необхідно купити тюнер. Відкладати вирішення цього питання на останній день не варто, хоча досвід інших країн, які вже здійснили перехід на цифру, свідчить, що найбільше глядачі купують ці пристрої за три тижні до і три тижні після вимкнення аналогу. Повідомляють у Нацраді.

Юрій Артеменко переконаний, що місцева влада має бути більш чутливою до потреб мешканців своїх областей: подбати про можливі програми підтримки малозабезпечених верств населення, провести  наради з трейдерами, щоб було достатньо тюнерів у торговельних мережах тощо.

 

Стосовно подальшого мовлення місцевих телерадіоорганізацій і потреби внесення урядом змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України Юрій Артеменко наголосив, що необхідне цілковите розуміння Кабінету Міністрів. Він повідомив, що в телефонній розмові і Державний секретар Кабінету Міністрів, і Прем’єр-міністр поінформували його, що 29 серпня буде збережено норму для місцевих телекомпаній.

 «Тому в мене переконання 99 відсотків, що таке рішення буде ухвалене, і я хотів би заспокоїти місцевих мовників», – сказав Юрій Артеменко. 

Із вимкненням аналогового сигналу робота лише розпочнеться, зауважив він, адже необхідно вирішувати низку складних питань. Це – забезпечення цифровими ліцензіями місцевих мовників, збереження місцевих телеканалів після 1 січня 2019 року, якщо вони до того часу не будуть у цифрі, покращення покриття території країни цифровим сигналом тощо. Кошти, які будуть заощаджені телерадіоорганізаціями після вимкнення аналогу, на думку Юрія Артеменка, можна буде спрямувати на прорахунок нових зон покриття, встановлення нових передавачів.

Важливим завданням голова Національної ради назвав необхідність збереження місцевих телеканалів. І це має бути не просто назва, головне, щоб там був місцевий контент, розповідалося про життя місцевих, територіальних громад.  Тому неналежною є практика, коли місцеві мовники випускають лише 2 години власного продукту, а решту часу займає ретрансляція загальнонаціональних телеканалів.

«Ми зараз подивилися результати відключення аналогу в Києві й Кіровоградській області. Є канали, які ретранслюють загальнонаціональні канали, при цьому вони зареєстровані як регіональні. Це неправильно. Ми боремося саме за місцеві новини», – підкреслив Юрій Артеменко.

Загалом із 111 місцевих телерадіокомпаній, які ще не мають ліцензії на цифрове мовлення,  32 мовлять від 2 до 8 годин на добу, 24  – від 10 до 20 годин, а 38 – ретранслюють загальнонаціональних або супутникових мовників.

Перейти до вмісту