Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

29 серпня – четверті роковини боїв під Іловайськом

29 серпня 2018 року – четверті роковини трагедії в Іловайську, коли російські окупаційні війська розстріляли колони українських військових

Зазначимо, бої за Іловайськ продовжувалися із 6 серпня по 3 вересня 2014 року. Українським військовослужбовцям та добровольчим батальйонам вдалося увійти до міста 18 серпня та взяти під контроль більшу його частину. Про це повідомляє Еспресо.TV.

Попри це, згодом в Іловайськ зайшла регулярна російська армія, в результаті чого 23-24 серпня українські військові опинилися в оточенні.

29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками.
 
В результаті було вбито 366 українських воїнів, 429 – зазнали поранень різного ступеню тяжкості, 128 – потрапили у полон. Збройні Сили України понесли значні втрати озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн грн.

Зниклими безвісти внаслідок Іловайських подій на сьогодні залишаються 84 військовослужбовці, 11 – перебувають у заручниках у ОРДЛО, повідомляють у Генеральному штабі Збройних сил України. До цієї кількості зниклих безвісти входять тіла та їх фрагменти, які наразі не можуть бути ідентифіковані.

Водночас, за інформацією ГШ ЗСУ, під час боїв у районі Іловайська у 2014 році загинули понад 200 військовослужбовців збройних сил Російської Федерації. Загалом за весь період боїв літа 2014-го до кінця 2014 року було близько 1700 загиблих військовослужбовців РФ.

Напередодні роковин трагедії очільник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко дав інтерв’ю для документального фільму про події під Іловайськом. За його словами, у серпні 2014 року Іловайськ не мав для української армії стратегічного значення та був одним з тактичних завдань в рамках операцій на лінії фронту.

Перейти до вмісту