Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

«Закон #ЧужихДітейНеБуває на Полтавщині діє!» – Олег Тимченко

Жорсткі механізми відповідальності і широке коло обмежень прав для неплатників аліментів, запроваджені на початку року, показали свою дієвість. Тисячі маленьких жителів області змогли отримати допомогу, яку не бачили роками.

На виконанні в органах Державної виконавчої служби перебуває 23 180 виконавчих документів про стягнення аліментів, з яких 11 344 перебуває безпосередньо у відділах виконавчої служби. По 9 419 виконавчих документах про стягнення аліментів, сума заборгованості перевищує суму платежів за 3 місяці. При цьому по 5 225 виконавчих провадженнях наявна заборгованість понад 6 місяців, по 2 616 провадженнях наявна заборгованість понад рік.

По 9 419 виконавчих документах про стягнення аліментів, сума заборгованості перевищує суму платежів за 3 місяці.

5 062 боржників тимчасово обмежили у праві виїзду за кордон, 5 159 осіб тимчасово обмежили у праві керувати транспортними засобами, користуватися зброєю заборонили 5 165 неплатникам. 26 відділів ДВС ГТУЮ у Полтавській області забезпечили стовідсоткове винесення постанов про обмеження боржників у правах, передбачених статтею 71 Закону України «Про виконавче провадження».

Державними виконавцями відділів ДВС Полтавщини складено 804 протоколи про вчинення боржником адміністративного правопорушення (несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання). Розглянуто та задоволено судами 59 протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення.

Завдяки усім цим заходам станом на 18.07.2018 стягнуто заборгованості по виконавчих провадженнях на суму понад 122, 5 млн грн. Гроші надійшли на користь 21 423 дітей.

Понад 122,5  млн грн заборгованості по аліментам стягнуто на користь 21 423 дітей

По виконавчих провадженнях про стягнення аліментів до суду направлено 487 подань про оголошення в розшук боржника, з яких задоволено 304, або 62% від загальної кількості направлених подань до суду. Варто сказати, що по 477 виконавчих провадженнях, боржники перебувають в місцях позбавлення волі, а виконання по 3322 провадженнях ускладнено у зв’язку з відсутністю майна та аморальним способом життя боржників.

Разом з тим, по 1181 виконавчому документу заборгованість по аліментам погашена в повному обсязі, а 1041 відкликано стягувачами у звя’зку з погашенням заборгованості.

Про роботу державних виконавців Полтавщини постійно звітуємо перед пресою та представниками громадських організацій. Разом зі стягувачами обговорюємо проблемні питання, що виникають під час виконання судових рішень. Довела свою ефективність і робота штабу по стягненню заборгованості по аліментам. На засіданнях підбиваємо підсумки роботи виконавчої служби в цьому напрямі та окреслюємо коло подальших дій. Адже стягнення аліментів – це одна з найважливіших соціальних проблем українців.

Цільове використання сплачених аліментів на сьогодні перевіряється органом опіки та піклування за заявою платника аліментів або за власною ініціативою відповідно до статті 186 Сімейного кодексу.

3 липня 2018 року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому другий пакет законопроектів, розроблений в рамках ініціативи Міністерства юстиції України #ЧужихДітейНеБуває. Документи передбачають посилення відповідальності неплатників аліментів, збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей, які проживають в неповних сім’ях, та запровадження пільг і стимулів для батьків, які сумлінно виконують свій обов’язок.

Не платити аліменти буде не вигідно. Якщо заборгованість перевищує один рік, на суму боргу нараховуватиметься пеня в 20%. Якщо заборгованість перевищить 2 роки – переплата сягне 30%. А тим, хто не платить 3 роки й більше, доведеться заплатити додаткові 50% від суми боргу.

Серед іншого закон запроваджує наступні новації:

  • Збільшення мінімальної суми аліментів на утримання дитини. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину прирівнюється до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

  • українці, які хочуть увійти до складу Кабінету Міністрів, зайняти посади заступників міністра чи посади категорії “А” та “Б”, стати прокурором, керівником НАБУ чи членом НАЗК, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців;

  • якщо заборгованість чиновника перевищить 12 місяців, – це буде підставою для його звільнення;

  • звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних “горе” батька або матері у випадку несплати ними аліментів понад 3 роки;

  • заборона відчуження майна боржником, внесеним до Єдиного реєстру оржників, який має заборгованість з аліментів понад 3 місяці;

  • збільшення строку суспільно корисних робіт до 460 годин;

  • адміністративний арешт до 10 діб для тих, хто ухиляється від суспільно корисних робіт;

  • кримінальна відповідальність за злісне ухилення від суспільно корисних робіт у вигляді позбавлення волі до 2 років;

  • скорочення з 6 до 4 місяців строку заборгованості для використання всіх обмежень першого закону;

  • використання всіх обмежень першого закону до боржників, які мають 3 місяці боргу перед хворою дитиною чи дитиною інвалідом;

  • надання повноважень Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для здійснення представництва, зокрема малолітніх чи неповнолітніх осіб, або для складання документів процесуального характеру.

  • звільнення позивачів від сплати судового збору у справах про збільшення розмірів аліментів;

  • адміністративна відповідальність за невиконання рішення органу опіки та піклування щодо спілкування, зустрічей та участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо;

  • адміністративна відповідальність за невиконання законних вимог посадових (службових) осіб органу опіки та піклування;

  • визначення порядку проведення інспекційних перевірок одержувача аліментів;

  • позови про збільшення розміру аліментів, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача;

  • уразі відкриття або закриття рахунку фізичної особи банк зобов’язаний перевірити наявність інформації про внесення такої особи до Єдиного реєстру боржників;

  • у разі відкриття рахунку на ім’я фізичної особи, внесеної до Єдиного реєстру боржників, або закриття рахунку такою особою банк зобов’язаний у той самий день повідомити про це зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Закон набуде чинності через 30 днів після того, як його підпише Президент України. Сподіваємося, що це станеться найближчим часом. Тож вже до кінця літа почнуть запроваджувати затверджені зміни. Наше завдання – до моменту початку дії Закону бути на 100% готовими до його повного запровадження.

Якщо у вас залишились питання, будь ласка, звертайтесь до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Захищаймо права разом!

Начальник ГТУЮ у Полтавській області Тимченко О.В.

Перейти до вмісту