Ви тут:
Культура Суспільство Україна 

За премію імені Івана Франка у 4 номінаціях змагатимуться 25 робіт – Держкомтелерадіо

Держкомтелерадіо завершив прийом творів на здобуття премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності в 2018 році. Всього на конкурс надійшло 25 творчих робіт, які змагатимуться за премію у 4 номінаціях, пише Детектор медіа.

У номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» комітет з премії обиратиме лауреата з 14 претендентів. Це автори публікацій, які вишли друком в центральних та регіональних газетах «Голос України», «Дзеркало тижня», «Часопис Донеччина», «Колос», «Прибузькі новини», «Перемога» тощо. Теми публікацій – від подій минулого (репресії під час колективізації, розстріляне відродження, депортація кримських татар) до сучасних подій російсько-української війни.

Також на здобуття премії у цій номінації подано публіцистичні книги, що вийшли у видавництві «Віват». Зокрема, збірка есеїв та щоденникових заміток про будні на передовій в АТО «Точка нуль» Артема Чеха, книга Катерини Щоткіної про патріарха української греко-католицької церкви «Любомир Гузар. Хочу бути людиною» та інші.

У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» на здобуття премії надійшло 6 робіт. Це, зокрема, телевізійний фільм «Київ. Спадок у руїнах» Валерії Єгоршиної, журналіста-розслідувачки програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»), який розкриває історії десятків занедбаних історичних і культурних пам’яток Києва.

Також історії Києва присвячено дві подані роботи, що вийшли в ефірі телеканалу «Київ»: фільм з циклу «Київські історії» (автор і режисер Андрій Загоруйко) та один з випусків програми «Прогулянки містом» (автори – Олена Яструбенко, Вікторія Бордуліс, Лариса Суровська, Аліна Солодка).

Життю і творчості видатного політичного діяча і поета Олега Ольжича присвячено документально-художній фільм Петра Авраменка «Вогонь самопосвяти».

Інший поданий на здобуття премії фільм – «Школа №3» – встиг вже отримати один із призів на міжнародному фестивалі в Берліні. У ньому розповідається про дітей з невеликого міста Миколаївка на Донбасі, які разом з дорослими відбудовували свою пошкоджену від бойових дій школу.

Телевізійний фільм «Літак. Мрія. Висота» телепроекту «Бастіони» (автор – заслужений журналіст України Марина Тепленко-Дідик) розповідає про військового льотчика, Героя України Дмитра Майбороду, який загинув влітку 2014-го під час виконання військового завдання. Його літак було збито проросійськими терористами, але, завдячуючи пілотажній майстерності  Дмитра Майбороди і штурмана Дмитра Шкарбуна, військовим десантникам вдалося вижити, однак самі пілоти загинули.

Всього одна робота надійшла цього року на здобуття премії у номінації «За кращий твір у радіомовній сфері»

Також на здобуття премії надійшло чотири наукові публікації, серед яких колективна монографія про державно-громадянську комунікацію, підручник про інформаційну безпеку України професора Львівського університету ім. І. Франка Василя Лизанчука, надрукована в збірнику «Курбасівські читання» стаття кандидата економічних наук Костянтина Солов’єнка «Митець – як соціальний актор», а також публічна лекція заступника директора з наукової роботи меморіального музею «Територія терору» Ігоря Дерев’яного «Державна політика прихованого антисемітизму в СРСР 1920-40-х р.р.»

З повним переліком робіт, поданих на здобуття премії імені І. Франка, можна ознайомитись на офіційному сайті Держкомтелерадіо.

Перейти до вмісту