Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

З військово-патріотичної гри «Ігри нескорених» полтавська команда повернулась з перемогою

З 10 до 15 липня у селі Сприня Самбірського району Львівської області проходили «Ігри нескорених», які з 2017 року набули статусу всеукраїнських. Вже вп’яте на «Ігри нескорених» збиралася українська молодь.

У змаганнях взяли участь команди Самбірського, Городоцького, Мостиського, Пустомитівського районів Львівщини, а також команди Луганської, Донецької, Херсонської та Полтавської областей, повідомляють у Департаменті освіти.

Молодіжні посланці зустрілися у Сприні, де в 1944 році утворилася Українська головна визвольна рада (УГВР), засновники якої боролися проти більшовицької окупації, прокладали шлях до незалежності України.
На території спортивно-туристського оздоровчого комплексу «Прикарпаття» імені Кирила Осьмака зібралися позмагатися 150 учасників віком від 14 до 20 років.
Протягом тижня юнаки та дівчата змагалися у таких конкуренціях: стрільба, повстанський біатлон, перетягування линви, розпалювання багаття, перегони, гирьовий спорт, армреслінг, відун, повстанська пісня.


Учасники таборування побачили показові навчання та презентації військової справи військових частин Самбірщини: інженерів-саперів, інженерів радіаційного, хімічного біологічного захисту та авіаторів. Громадські волонтери навчали учнів тактичній медицині. Військові пригостили учнівську молодь польовою кашею.
Один день змагань був присвячений сходженню на гору Діл історичним повстанським маршрутом по території, на якій у 1944 році діяла підстаршинська школа УПА, а минулого року відкрито найвищу в Європі дерев’яну Вежу Пам’яті.

Під час Ігор учасникам розповідали про героїчні сторінки історії національно-визвольного руху українського народу під час Другої світової війни – доби УПА, про досягнення сучасної військової справи. Молодь брала участь у майстер-класах, конкурсі патріотичної пісні, презентації волонтерського фотопроекту «Якби не війна», переглянула фільм «Кіборги».


Честь представляти Полтавську область на цих змаганнях припала рою «Засульська чайка» Литвяківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Засульської сільської ради (керівники – Шлапко В.О. та Іващенко М.А).
У запеклій боротьбі рій «Засульська чайка» майже на всіх етапах гри виборював перші місця. Учасників не злякали ні злива, яка йшла 5 днів поспіль, ні багнюка, по якій вони долали перешкоди по-пластунськи рятуючи 3-х потерпілих, ні біль збитих до крові ніг. Не поталанило їм лише з вогнем. Саме із-за невдачі у конкурсі “Ватра” (розпалювання вогню) «Засульська чайка» перемістилася з позиції лідера на другу сходинку. Ця невдача хоча й засмутила гравців, але волі до перемоги не похитнула.
ІІ загальнокомандне місце у змаганнях Всеукраїнського рівня – велика перемога для дітей з маленької сільської школи. Вони гідно представили Полтавську область, запам’яталися всім учасникам і організаторам гри своєю дружелюбністю.
За сім днів наші юні краяни знайшли собі нових друзів як серед дітей, так і військового складу, збагатилися приємними враженнями.


Нагородження команд відбулося 15 липня – у день головного святкування 74-ї річниці створення УГВР.
Незважаючи на те, що команді з Полтавщини довелося поїхати раніше, ніж закінчився гала-концерт, проводжали «Засульську чайку» всі рої, що з’їхалися на Ігри, керівництво, а військові на БТР супроводжували автобус з командою до м. Самбора.
Додому учасники повернулися хоча і втомлені, але задоволені й з великою кількістю нагород.

Перейти до вмісту