Ви тут:
Оголошення Суспільство ТОП-новина Україна 

Якщо потрапили у надзвичайну ситуацію за кордоном повідомте консула, – МЗС

Якщо під час перебування за кордоном вас затримали чи заарештували або у будь-якій іншій формі обмежили вашу свободу, ви опинилися в небезпечному становищі внаслідок надзвичайної ситуації, в зоні стихійного лиха, постраждали в результаті громадських заворушень, дорожньо-транспортної пригоди, стали жертвою скоєного проти вас злочину, необхідно невідкладно повідомити про це посольство чи консульство України за кордоном на телефон «гарячої лінії» або звернутися з такою вимогою до компетентних органів країни перебування.

Департамент консульської служби МЗС України також надав декілька порад:

у разі затримання або арешту необхідно невідкладно повідомити консулу:
– ваше прізвище та ім’я;
– хто вас затримав;
– причина арешту або затримання;
– місце вашого перебування або тримання під вартою;
– чи маєте ви адвоката та перекладача;
– чи маєте скарги на можливі протиправні дії правоохоронних органів або порушення процесуальних норм.

Консул надаcть вам таку допомогу:
– сприятиме у пошуку адвоката або забезпеченні безоплатною правовою допомогою, якщо така можливість передбачена законодавством відповідної країни;
– відвідає вас у закладі тримання і здійснюватиме моніторинг за умовами тримання під вартою, які мають відповідати загальноприйнятим вимогам;
– вчинить, у разі потреби, нотаріальні дії;
– стежитиме за ходом розгляду справи та за необхідності вживатиме заходів для відновлення порушених процесуальних та інших прав.
Але консул не може бути адвокатом у вашій справі.

Якщо вам стало відомо про смерть родича чи знайомого – громадянина України за кордоном, необхідно невідкладно встановити контакт з консулом, зателефонувавши на телефон «гарячої лінії» посольства чи консульства або – до Департаменту консульської служби («гаряча лінія» працює цілодобово, 01018, м.Київ, Михайлівська пл. 1, тел. 238-16-57, ф. 238-18-24, адреса електронної пошти: [email protected].), і повідомити таку інформацію:
– прізвище та ім’я померлого;
– дата та місце смерті;
– дата народження (якщо відома);
– ваше прізвище та ім’я, контактний телефон. Стан родинності щодо померлого;
– з яких джерел ви дізналися про смерть;
– інші корисні практичні дані (номери телефонів лікарні або моргу, де знаходиться тіло, знайомих чи родичів у країні, де особа померла).

Ви можете одержати від консула таку інформацію:
– щодо обставин справи;
– про орієнтовну вартість ритуальних послуг, у т.ч. витрат на транспортування труни з тілом або урни з прахом в Україну, та можливі джерела покриття витрат на ці послуги;
– в разі прийняття відповідного рішення, про порядок поховання тіла померлого на території країни перебування.

Також потрібно надіслати на адресу Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України нотаріально засвідчену заяву, в якій має бути висловлене волевиявлення родичів щодо прийнятного способу та місця поховання померлого.

Консул здійснює такий комплекс заходів у зв’язку зі смертю громадянина України:
– з’ясовує обставини смерті;
– інформує рідних померлого;
– оформляє необхідні документи та надає сприяння в репатріації труни з тілом або урни з прахом в Україну;
– надає допомогу у контактах зі страховою компанією, працедавцем, туроператором, місцевою владою в пошуку джерел оплати ритуальних послуг, у т.ч. витрат на транспортування труни з тілом або урни з прахом в Україну;
– у разі порушення кримінальної справи, забезпечує моніторинг за ходом розслідування.

Задля оперативності в комунікації пропонуємо скористатися розробленим Міністерством закордонних справ додатком «ДРУГ» – Добровільна реєстрація українських громадян при подорожах за кордон http://friend.mfa.gov.ua/#/ .

«ДРУГ» є ефективним інструментом попередження, а в разі кризової ситуації – розшуку та надання сприяння громадянам України у надзвичайній ситуації за кордоном. У разі виникнення надзвичайної ситуації в країні, до якої ви зареєструвалися, система надішле актуальну інформацію у формі текстового повідомлення на ваш номер телефону або повідомлення на електронну адресу. Крім того, посольство чи консульство України матимуть можливість встановити зв’язок з вами або з особою, яку ви зазначили в анкеті.

Перейти до вмісту