Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Як села Лохвицького району розвивають інфраструктуру завдяки рентним коштам

З початку цього року набув чинності закон про децентралізацію рентних платежів від видобування газу й нафти. Відтепер 95% від податку за користування надрами прямує до держбюджету, а 5% — лишається в місцевих бюджетах різних рівнів і витрачатимуться на територіях, де ведеться видобуток.

Приклад Лохвицького району показує, що громади відчувають вигоду від співпраці з газовидобувними компаніями. Наприклад, поблизу території села Жабки Лохвицького району видобуває газ ПрАТ «ПРИРОДНІ РЕСУРСИ» з групи компаній «ГЕО АЛЬЯНС». На які першочергові потреби громади йдуть отримані гроші розповів голова Жабківської сільської ради Сергій Максютенко:

— Для багатьох сіл Лохвицького району прийняття закону про децентралізацію рентних платежів — гарний крок. Адже раніше коштів у сільських радах майже не було. Тепер вони з’явилися. За 5 місяців цього року компанія перерахувала нам 1,3 млн грн. Це немалі гроші, які можна вкласти в інфраструктуру.

Говорить, до сусідства з газовидобувним підприємством у селах громади ставляться позитивно ще й тому, що в селі для людей є додаткові робочі місця. Одна з основних проблем — дороги. У самому селі вони більш-менш у задовільному стані, але ґрунтовими вулицями навесні не проїдеш. Планують згодом засипати їх щебенем і зробити якісну укладку, а в невдовзі й заасфальтувати.

Народний депутат Вікторія Войцицька переконана, що розвиток газонафтової сфери — одне із основних завдань для держави:

— На жаль, зараз Україна все ще залежить від імпорту газу. І це накладає на нас певні зобов’язання перед тими, у кого ми його купуємо. Україна має приділяти багато уваги тому, аби розвивати сферу добутку газу, аби вийти із цієї залежності, — говорить Вікторія Войцицька. — Ефективність децентралізації ренти не викликає сумнівів. Бюджети місцевих сільрад та громад почали отримувати додаткові мільйони гривень від ренти, яка тепер частково залишається на територіях, де добувають газ.

Вона також підкреслює, що місцеві громади завдяки цим коштам отримали можливості реалізації соціально важливих проектів: у освітній, медичній та в інших сферах.

— Цей закон — важливий крок вперед. Філософія прийнятих змін полягає в тому, щоби наблизити норми, закріплені в Конституції України щодо користування надрами. Це власність народу, а отже і кошти мають залишатися у тих громадах, на територіях яких добувають газ, — переконана народний депутат.

Керівник групи компаній «ГЕО АЛЬЯНС» Людмила Кучменко підкреслює, що компанії групи із самого початку підтримували децентралізацію ренти:

— В минулому ми приїжджали на місця і змушені були ледь не виправдовуватися, чому, попри сплату «ГЕО АЛЬЯНСОМ» усіх податків, вони не впливали на життя тих громад, на території яких ми видобували газ, — розповідає Людмила Кучменко. — Зараз ситуація змінилася. Тільки за п’ять місяців цього року місцеві бюджети різного рівня на Полтавщині отримали від компаній нашої групи понад 13,2 мільйона гривень рентних платежів.

Вона також підкреслює, що громади мають право самостійно розпоряджатися цими коштами — це реальний мотиватор щодо ефективної співпраці нафтогазових компаній та місцевої влади.

— Ми спілкуємося із сільськими головами та місцевими мешканцями щодо того, як використовуються надходження від ренти. Наприклад, у Лохвицькому районі місцева влада спрямовуватиме ці кошти на ремонт вулиць, розв’язання проблеми водопостачання, впровадження електронної системи реєстрації в медичних закладах тощо, — підкреслює Людмила Кучменко.

Сергій Максютенко зазначає, що тепер з’явилася можливість ще й підтримувати освіту і медицину в селі. У Жабках є амбулаторія загальної практики сімейної медицини. І першочергове завдання — забезпечити заклад якісним інтернетом, без якого не може обійтися реформована сучасна медицина. Адже сьогодні відносини лікаря й пацієнта обов’язково фіксуються в електронній системі.

— Наскільки можемо, підтримуємо місцеву школу. Серед глобальних проблем є ще одна, яка давно потребує вирішення — забезпечення мешканців по вулиці Горова якісною питною водою. Але ми поступово над цим працюємо, плануємо зробити тут водогін. ПрАТ «ПРИРОДНІ РЕСУРСИ» вже передали нам водяну свердловину. Зараз займаємося системою водогону. Процес повільний, адже дотримуємося всіх передбачених законодавством процедур.

Насправді, газовидобувним компаніям не байдуже, куди саме спрямовувати податки — у центральний бюджет чи місцеві. А то й навіть краще, якщо кошти залишатимуться на місцях, адже тоді й діалог із громадами буде предметніший і легший, а на розвиненій території комфортніше працюватиметься.

Катерина Кролевська

Перейти до вмісту