Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Як обрати дитячий майданчик і вберегти дитину від струсу мозку. Поради Супрун

Очільниця МОЗ Уляна Супрун розповіла, які дитячі майданчики варто обирати, щоб дитина не травмувалася і що робити, якщо дитина впала і отримала струс мозку

Про це вона написала на своїй Facebook-сторінці.

Уляна Супрун радить стежити за тим, щоб дитина користувалась ігровими конструкціями лише відповідно до віку та за призначенням. Адже це перше правило безпеки.

Також варто обирати ті майданчики, де є м’яке покриття: пісок, штучний газон, спеціальна стружка тощо. Щоб упевнитися, що немає небезпечних пошкоджень, відламаних деталей і т.д., обов’язково оглядайте стан конструкцій та гойдалок.

Також переконайтеся, що захисні усі частини гойдалок надійно прикріплені. Також огляньте територію та переконайтеся, що немає предметів, за які дитина може перечепитися.

“Струс головного мозку є найпоширенішим типом травми на дитячих майданчиках. Як правило, симптоми струсу з’являються одразу після травмування. Однак, інколи деякі симптоми можуть розвиватися лише через декілька годин або й днів”, – застерігає лікарка.

Батькам слід спостерігати за станом дитини та будь-якими змінами впродовж кількох днів після отримання нею травми.

Основні симптоми при струсі мозку:

  • дитина виглядає спантеличеною або розсіяною;
  • дитина не пам’ятає правил гри, плутається або не впевнена в тому, в яку гру гралася, хто її супротивник, який рахунок тощо;
  • дитина невпевнено або невправно рухається;
  • дитина повільно відповідає на запитання;
  • дитина втратила свідомість;
  • у дитини спостерігаються будь-які безпричинні зміни настрою, поведінки тощо;
  • дитина не може згадати, що сталося до або після падіння чи удару.

Якщо дитина скаржиться на них, необхідно одразу звернутися до лікаря і він вирішить, яка потрібна допомога. Займатися самолікуванням дуже небезпечно.

Нагадаємо, що в Полтаві запланували провести публічну консультацію щодо стану дитячих майданчиків міста.

Перейти до вмісту