Ви тут:
децентралізація Суспільство ТОП-новина Україна 

Все про «Бюджетний процес» для місцевих бюджетів

В допомогу органам місцевого самоврядування експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки «Програми U-LEAD з Європою» та SKL International) розробили оновлені матеріали «Бюджетний процес» (ЗАВАНТАЖИТИ), що стосуються основних етапів формування та виконання місцевих бюджетів. Зазначають на сайті ініціативи “Децентралізація влади”.

Бюджетний процес – це безперервний процес послідовних дій, спрямованих на забезпечення сталого функціонування галузей бюджетної сфери та фінансування інших пріоритетних програм та заходів.

Відповідно до Бюджетного кодексу України, бюджетний процес – це регламентований бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

Згідно з Бюджетним кодексом України етапами (стадіями) бюджетного процесу є:

  1. складання проектів бюджетів;
  2. розгляд проекту та прийняття закону про Державний бюджет України (або рішення про місцевий бюджет);
  3. виконання бюджету, включаючи внесення змін до закону про Державний бюджет України (або рішення про місцевий бюджет);
  4. підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

Експерти наголошують, що від належно організованого управління бюджетним процесом залежить соціально-економічне становище кожної громади, регіонів і країни в цілому, реалізація функцій і завдань всіх органів влади, ефективність надання публічних послуг та результативність роботи всіх учасників бюджетного процесу.

Перейти до вмісту