Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

«В Україні законодавчо врегулювали питання трансплантації органів та анатомічних матеріалів людині», – Олег Тимченко

В усьому світі трансплантація органів та біологічних матеріалів людини – один із найефективніших, а іноді – і безальтернативних способів порятунку життя людини. Саме тому трансплантологія в розвинених країнах світу – один із тих напрямів, які розвиваються найдинамічніше.

В Україні також врегулювали питання трансплантації: наприкінці червня набув чинності Закон України № 2427-VIII «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», що вступить в дію з 1 січня 2019 року. Він базується на Конституції України та складається з Основ законодавства України про охорону здоров’я та інших законодавчих актів, що регулюють відносини з питань пов’язаних з охороною здоров’я, цього Закону та інших прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів. У Законі визначено, що таке бригада вилучення анатомічних матеріалів людини, вилучення анатомічних матеріалів, донор анатомічних матеріалів, лист очікування та інші.

Дія цього Закону поширюється на трансплантацію анатомічних матеріалів людині, здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією, отримання анатомічних матеріалів людини для виготовлення біоімплантатів, визначення умов застосування ксеноімплантатів (медичних виробів, виготовлених з анатомічних матеріалів тварин).

Трансплантація здійснюється на принципах: добровільності, гуманності, анонімності, надання донорських органів потенційним реципієнтам за медичними показаннями, безоплатності (крім гемопоетичних стовбурових клітин), дотримання черговості (крім родинного та перехресного донорства), достойного ставлення до тіла людини у разі посмертного донорства.

В Україні створять єдину державну інформаційну систему трансплантації, що міститиме:

– реєстр волевиявлення особи про надання згоди або незгоди на посмертне донорство, або призначення нею повноважного представника, що містить конфіденційну інформацію про фізичну особу, яка надала згоду або незгоду на посмертне донорство;

– реєстр волевиявлення особи, яка надала згоду на вилучення анатомічних матеріалів;

– реєстр анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації;

– реєстр живих донорів;

– реєстр живих донорів гемопоетичних стовбурових клітин;

– реєстр реципієнтів;

– реєстр осіб з трансплантованим анатомічним матеріалом;

– реєстр закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу із застосуванням трансплантації;

– реєстр трансплант-координаторів.

Кожна повнолітня дієздатна особа має право надати письмову згоду або незгоду на вилучення анатомічних матеріалів з її тіла для трансплантації та/або виготовлення біоімплантів після визначення її стану як незворотну смерть (смерть мозку або біологічна смерть) та у будь-який час відкликати свою письмову згоду чи незгоду на посмертне донорство. Відомості щодо наданих особою згоди або незгоди вносяться до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

У разі, якщо померла особа не висловила за життя згоди або незгоди на посмертне донорство, не визначила свого повноважного представника, після визначення стану особи як незворотна смерть згода на вилучення анатомічних матеріалів запитується у другого з подружжя або в одного з близьких родичів цієї особи (діти, батьки, рідні брати та сестри). У разі їхньої відсутності згода запитується у особи, яка зобов’язалася поховати померлу.

Забороняється вилучати анатомічні матеріали у живих осіб, які:

  • утримуються в місцях відбування покарань та попереднього ув’язнення;

  • є іноземцями та особа без громадянства, які не законно перебувають в Україні;

  • страждають на тяжкі психічні розлади;

  • мають захворювання, що можуть передатися реципієнту або зашкодити його здоров’ю, крім випадків наявності поінформованої згоди реципієнта;

  • надали раніше орган або частину органу для трансплантації;

  • є вагітними.

Юридичні та фізичні особи, винні в порушенні законодавства про трансплантацію, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олег Тимченко

Перейти до вмісту