Ви тут:
Суспільство Україна 

У Греції двох українців ув’язнили на 180 років через перевезення нелегалів

У Греції двох українців — Сергія Шваюка та Петра Литвинчука — ув’язнили на 180 років за звинуваченням у незаконному перевезенні мігрантів.

Про це повідомляє “Громадське”.

Рідні засуджених українців запевняють, що чоловіки примусово опинилися в такій ситуації. За словами матері Петра Литвинчука, вони поїхали до Туреччини на законну роботу — їм пропонували бути помічниками капітана на прогулянковій яхті. Однак невдовзі працедавці змусили українців перевозити на яхті мігрантів. Для цього невідомі озброєні люди, за словами матері Литвинчука, навіть погрожували Литвинчуку і Шваюку фізичною розправою.

«Коли їх затримала берегова охорона Греції, вони якийсь час не знали, у чому їх звинувачують. Тут і вони постраждали, оскільки їх змусили до керування цієї яхти», – сказала мати засудженого.

Перекладачка Лідія Костів пояснила, що згідно з грецьким законодавством, чоловіки вчинили правопорушення одразу за кількома статтями. Це і незаконний перетин кордонів країни Європейського союзу, створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти, і відсутність рятувальних засобів.

«Також при затриманні у Петра і Сергія не було документів на керування яхтою», – пояснила вона.

Грецький адвокат українців Захаріяс Кессес пояснив, що такі великі терміни ув’язнення зумовлені особливостями грецького законодавства.

«При оголошенні вироку за кожного нелегального мігранта можуть додавати 10-15 років. Першопочатково їм загрожувало 630 років за гратами», — сказав адвокат.

Один з ув’язнених — Сергій Шваюк — є музикантом івано-франківського гурту «Перкалаба».

Перейти до вмісту