Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Результати роботи Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у II кварталі 2018 році

З 1 липня 2015 року розпочав свою діяльність Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Головною метою роботи центру є правопросвітництво, підвищення правової обізнаності населення, надання первинної та вторинної правової допомоги. З того часу центром постійно проводиться робота із залучення органів місцевого самоврядування, громадських організацій для надання безоплатної первинної правової допомоги, а також проводяться заходи з розвитку мережі партнерів та незалежних провайдерів надання БПД, а також створення сприятливого середовища на рівні територіальних громад для якісного забезпечення їх правових потреб.

Протягом II кварталу 2018 року Першим полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено 280 правопросвітницьких заходів для громад та спільнот зокрема щодо вирішення правових питань, змісту основних реформ, що проводяться Урядом України. Метою даних заходів є насамперед підвищення рівня обізнаності щодо прав та обов’язків громадян відповідно до чинного законодавства України.

З метою удосконалення надання безоплатної правової допомоги органами місцевого самоврядування та іншими організаціями у II кварталі 2018 року проводилася робота з надання методичної допомоги. Також протягом звітного періоду місцевим центром проведено 140 заходів щодо розвитку мережі партнерів та незалежних провайдерів надання БПД, налагодження співпраці з органами місцевого самоврядування та підписано 16 меморандумів про співпрацю.

Окрім цього, на протязі II кварталу 2018 року з метою удосконалення механізмів надання безоплатної правової допомоги органами місцевого самоврядування та іншими організаціями проводилася робота з надання методичної допомоги.

За звітний період було надано методичну допомогу 32 установам – ГО «Карлівській районній організації людей з інвалідністю», Сидоряченська сільська рада, Новосанжарська районна організація ветеранів, ГО “Спілка учасників АТО Решетилівщини”, Жоржівський старостинський округ, Калашниківська сільська рада, Ковердинобалківський старостинський округ та іншим.

З метою поширення інформації щодо функціонування системи БПД у Полтавській області та результатів діяльності Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги здійснюється постійна тісна співпраця та налагодження контактів із регіональними та місцевими ЗМІ, зокрема здійснення публікацій в друкованих засобах масової інформації, виступи на радіо та телебаченні, розміщення інформаційних матеріалів в мережі Інтернет, проведення прес-конференцій тощо.

Так, протягом II кварталу 2018 року місцевим центром було забезпечено 163 інформаційні виходи про діяльність Місцевого центру:

  • в друкованих ЗМІ – 10;

  • в інтернетвиданнях – 124;

  • виступи на телебаченні – 5;

  • виступи на радіо – 24.

Окрім того, інформаційні матеріали про діяльність центру постійно розміщуються на офіційній сторінці «Facebook» (понад 450 публікацій) Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової.

Дистанційний пункт – це точка доступу до безоплатної правової допомоги, що функціонує на постійній основі за визначеним графіком в приміщенні установи, організації, закладу для громадян, які мають потребу в безоплатній правовій допомозі, але в силу різних причин (географічна віддаленість, відсутність вільного часу тощо) не мають можливості оперативно звернутися до місцевого центру чи бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Мобільна точка доступу – це точка доступу до безоплатної правової допомоги, що створюється завдяки здійсненню виїздів за визначеним графіком до географічно віддалених, важкодоступних районів, а також за місцем фактичного проживання громадян з особливими потребами та спеціалізованих установ (госпіталі, пансіонати, геріатричні установи тощо).

Окрім цього, центром надається адресна допомога громадянам. У разі необхідності отримання правової допомоги особі з інвалідністю або особі з особливими потребами, вона може зателефонувати за номером (0532) 50-27-22 та залишити заявку на отримання такої допомоги. Спеціалісти відділу правової інформації та консультацій прибувають на місце проживання особи та надають правову допомогу. У II кварталі адресною допомогою скористалося 7 громадян, які з об’єктивних причин не мали змоги звернутися особисто в місцевий центр чи бюро правової допомоги.

Так, протягом II кварталу 2018 року Першим полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було організовано та проведено 46 виїздів мобільних пунктів консультування та забезпечено діяльність 61 дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги, під час роботи яких було надано юридичну допомогу 462 особам.

Для покращення якості надання правової допомоги, підвищення кваліфікації працівників Місцевих центрів, адвокатів, які працюють в системі безоплатної правової допомоги та інших провайдерів надання БПД, протягом II кварталу 2018 року місцевим центром проводилися внутрішні навчання для працівників центру, семінари та індивідуальні зустрічі з адвокатами, комунікативні заходи для юристів органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій області.

З метою переходу від ієрархічної моделі підпорядкованих державних установ до мережі незалежних провайдерів БПД, мінімізації адміністративних витрат, створення сприятливого середовища на рівні територіальних громад для якісного забезпечення їх правових потреб та його стабільного фінансування з державного та місцевих бюджетів Місцевим центром проведено ряд заходів.

Так, в II кварталі 2018 року було прийнято 12 програм правової освіти населення, що в свою чергу дозволить розширити коло осіб, які можуть отримати безкоштовного адвоката від держави або скористатися послугами центру чи бюро правової допомоги.

За період з 1 квітня по 30 червня 2018 року (II квартал) Першим полтавським місцевим центром з надання БВПД та бюро правової допомоги, що є його відокремленими структурними підрозділами, було зареєстровано 2014 звернень клієнтів, 1801 особі було надано правову консультацію, 213 осіб написало звернення про надання вторинної правової допомоги, щодо складення процесуальних документів звернулося 21 особа, 192 особи звернулося з питанням здійснення представництва їх інтересів у суді.

В результаті розгляду письмових заяв громадян про надання БВПД за звітний період було прийнято 213 рішень про надання БВПД, видано 70 доручень адвокатам та 159 наказів штатним працівникам (представництво клієнта в суді або оформлення процесуальних документів).

В звітному кварталі клієнти зверталися частіше з наступних питань: з питань виконання судових рішень – 423 (21%), іншого цивільного права – 349 (17%), сімейного – 292 (14%), спадкового – 201 (10%), соціального забезпечення – 165 (8%), житлового – 157 (8%), земельного – 120 (6%), трудового – 115 (6%), договірного – 91 (5%), , з інших питань – 53 (3%), адміністративного – 30 (1%), з неправових питань – 11 (0,5%), медичного7 (0,5%).

Отримати безкоштовну консультацію чи роз’яснення щодо чинного законодавства, а також реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна звернувшись до Першого полтавського місцевого центру за телефоном (0532) 50-27-22 чи за адресою: м.Полтава, вул.Міщенка, 2, або до бюро правової допомоги, що розташовані за адресами:

– смт. Велика Багачка, вул. Кашатнова, 19-А, тел. (05345) 9-14-26;

– м.Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54-А, тел. (05346) 2-63-10;

– смт. Котельва, вул. Полтавський шлях, 235, тел. (05350) 2-29-12;

– смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60;

– м.Решетилівка, вул. Покровська, 11, тел. (05363) 2-11-50;

– смт. Чутове, вул. Набережна, 15, тел. (05347) 9-10-23;

– смт. Шишаки, вул. Партизанська,2, тел. (05352) 9-24-13.

Перший полтавський місцевий центр  з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Перейти до вмісту