Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Представники Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОДА взяли участь в парламентських слуханнях «Реалізація в Україні міжнародних документів щодо запобігання антропогенним змінам клімату»

4 липня в залі пленарних засідань Верховної Ради України відбулися парламентські слухання на тему «Реалізація в Україні міжнародних документів щодо запобігання антропогенним змінам клімату».

До участі у слуханнях було запрошено представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, профільних міжнародних організацій, спеціалістів наукових установ, повідомляють у Полтавській ОДА.

Від Полтавської облдержадміністрації захід відвідали заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Олександр Ткаченко та заступник начальника відділу оцінки впливу на довкілля, моніторингу та зв’язків з громадськістю Департаменту Алла Вдовенко.

Під час парламентських слухань Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак зазначив, що в Україні лише починає формуватися нова кліматична політика і саме з цією метою наша держава однією із перших в Європі підписала та ратифікувала Паризьку кліматичну угоду, яка прийде на зміну Кіотському протоколу.

За результатами проведених слухань Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України опрацює інформаційно-аналітичні матеріали та розробить Рекомендації парламентських слухань, котрі будуть надіслані Кабінету Міністрів, профільним Комітетам парламенту, науковцям та міжнародним партнерам, які допомагають Україні у вирішенні даної проблеми.

Довідково

Аналітична інформація щодо впливу парникових газів прямої дії на атмосферне повітря Полтавської області.

За даними останнього Короткого метеорологічного огляду Полтавського обласного центру з гідрометеорології за 2016 рік, можна зробити висновки про тенденцію незначного, але поступового підвищення температурних умов для Полтавщини. Починаючи з 2004 року, середньорічна температура в області не опускалася нижче 8,0оС.

Спостереження за температурним режимом та опадами на території Полтавської області здійснюють метеостанції Полтавського обласного центру з гідрометеорології, які розташовані у м. Гадяч, м. Лубни, м. Кобеляки, с. В.Поділ та м. Полтава.

Суттєвий вплив на зміну температурних умов атмосферного повітря області здійснюють парникові гази прямої дії.

Найбільшу частину зазначених газів, що викидаються в атмосферу Полтавської області техногенними джерелами, складає двоокис вуглецю. За інформацією Головного управління статистики у Полтавській області, що побудована на даних форми 2-ТП (повітря), протягом 2017 року підприємствами області викинуто в атмосферу 3,554 млн т двоокису вуглецю, що більше ніж у попередньому 2016 році на 0,122 млн т або на 3,4%.

Із загальної кількості викидів забруднюючих речовин від стаціонарних джерел підприємств 8,401 тис. т (15%) належить до парникових газів, зокрема, метан (8,333 тис. т) та оксид азоту (0,068 тис. т).

Найбільше метану потрапляє в атмосферне повітря районів області, у яких розташовані об’єкти газотранспортних підприємств, а саме: Кременчуцький, Лохвицький, Шишацький, Гадяцький, Лубенський, Котелевський, Диканський, Зіньківський та інші.

Суттєва доля викидів парникових газів – це надходження від пересувних джерел забруднення. Але розрахунок обсягів викидів забруднюючих речовин та парникових газів в атмосферне повітря від пересувних джерел (в тому числі від автотранспорту) Головним управлінням статистики в Полтавській області з 2016 року не здійснюється.

Скорочення споживання природного газу через заміщення регіональними видами твердого палива та впровадження новітніх енергоефективних технологій спалювання палива та заходів з підвищення енергозбереження у сучасних умовах є необхідний та пріоритетний напрямок запобігання антропогенним змінам клімату.

Перейти до вмісту