Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Органи Пенсійного фонду області підвели підсумки роботи за півріччя

На засіданні колегії Головного управління Пенсійного фонду області, яке відбулося сьогодні, розглянули підсумки роботи пенсійної галузі у І півріччі 2018 року та роль комунікацій для підвищення ефективності діяльності.

У порядку денному йшлося також про запровадження єдиних стандартів і технології обслуговування громадян та перехід на електронний документообіг під час виплати пенсій.

Зважаючи на те, що основний акцент у роботі Фонду протягом півріччя був зроблений на заходи щодо легалізації заробітної плати і зайнятості населення, на колегію запросили одного з основних партнерів по детінізації доходів і легалізації зайнятості – фіскальну службу.

Перед початком засідання начальник Головного управління Володимир Тараторін провів брифінг для представників мас-медіа.

На даний час в регіоні пенсійним забезпеченням охоплено 440,9 тис. непрацездатних громадян, 22,3 тис. з яких – пенсіонери силових структур. Загальна кількість отримувачів пенсій, у порівнянні з аналогічним минулорічним періодом, зменшилася на 9 тисяч, що пов’язано з природнім старінням населення.

Фінансування і виплата пенсій в області протягом півріччя здійснювалися безперебійно, відповідно до графіків. У повному обсязі профінансовано 6 млрд. 721,6 млн грн, що на 34%, або на 1 млрд 706,6 млн грн більше, ніж за відповідне півріччя 2017 року.

Протягом півріччя органами Фонду області призначено близько 6,6 тис. нових пенсій, проведено індивідуальний перерахунок пенсії понад 7,2 тис. громадян, встановлено пенсію за особливі заслуги перед Україною 220 особам.

У масовому порядку з 1 січня п.р. відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»були перераховані пенсії 73 тис. осіб, які досягли 65-річного віку, а також 22 тис. пенсій колишніх представників силових структур. Додатково підвищені пенсії 27 тис. громадян у зв’язку зі зростанням соціальних стандартів з 01.07.2018.

Середній розмір трудової пенсії на Полтавщині, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, зріс на 600 грн і становить 2408 грн, а середня виплата представників силових структур досягла 3993 грн.

За останніми статистичними даними, на обліку в органах Пенсійного фонду області перебувають понад 10 тис. внутрішньо переміщених осіб, з яких 8 533 одержують пенсійні виплати по мірі верифікації.

З початку року кількість пенсіонерів, що обслуговуються в банківських установах, зросла на 1,6 тис. і досягла 265 тис. осіб, що становить понад 60% загального контингенту. Завдяки цьому на доставці пенсій протягом звітного періоду вдалося заощадити 43,1 млн грн.

Вже три місяці поспіль органи Пенсійного фонду області активно працюють над виконанням доручення Віце-прем’єр-міністра України щодо дотримання законодавства про працю в частині легалізації зайнятості населення та заробітної плати. Основною метою цієї роботи є активізація у регіоні заходів щодо виявлення фактів використання найманої праці без належного оформлення, а також погашення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску і платежів до Пенсійного фонду.

Позитивні здобутки органів Фонду області у цьому напрямку свідчать про результативність як урядових заходів, так і зусиль причетних установ на регіональному рівні.

До бюджету Пенсійного фонду області за півріччя з усіх джерел фінансування надійшло 2,8 млрд грн. План з надходження коштів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду, за І півріччя виконано майже на 116% – зібрано 105 млн грн при необхідних 90,7 млн грн.

Суттєві фінансові вливання стали можливими завдяки зростанню основного бюджетоутворюючого показника – фонду оплати праці, який, у свою чергу, активно поповнюється після чергового підвищення мінімальної заробітної плати до 3 тис. 723 грн, а також завдяки наполегливим комплексним заходам, спрямованим на виведення «з тіні» доходів і зайнятості населення.

У порівнянні з відповідним минулорічним періодом, фонд оплати праці в області збільшився на понад 128%. Найбільше зростання спостерігається в місті Кременчуці та в обласному центрі – 134 і 129 відсотків відповідно. А основними факторами суттєвого покращення даного показника стали збільшення обсягів виробництва, створення нових робочих місць та підвищення заробітної плати найманим працівникам.

Органи Пенсійного фонду допомагають причетним установам у боротьбі з нелегальною зайнятістю в регіоні і мають для цього унікальний і досить вагомий інструмент – Реєстр застрахованих осіб. Саме це джерело інформації про кожного найманого працівника дозволяє відстежити стан дотримання учасниками ринку праці належного рівня заробітної плати. Використовуючи відомості Реєстру, фахівці Фонду щомісячно здійснюють аналітично-моніторингові дослідження, на основі яких виявляються та усуваються факти прихованої зайнятості. Приміром, завдяки Реєстру застрахованих осіб можна виявити осіб, які отримують заробітну плату мінімальну або нижче мінімальної.

Поєднання спільних зусиль усіх сторін соціального партнерства щодо легалізації трудових відносин, а також проведення масштабної роз’яснювальної роботи дало змогу досягти в області ще одного позитивного результату – зменшення у різних сферах економічної діяльності майже на 7 тис. кількості працівників, яким виплачується заробітна плата менше законодавчо встановленого рівня. Навпаки, збільшилася на 10,4 тис. з початку року і становить 425,5 тис. загальна кількість застрахованих осіб на Полтавщині.

Важливим напрямком у захисті та відновленні соціальних прав людей є інформаційна складова. Зокрема, нещодавно запущено два нових сервіси: SMS-інформування про факт сплати(несплати) роботодавцем страхових внесків і зарахування(незарахування) відповідного періоду до стажу та дистанційна видача довідок з підтверджуючим QR-кодом про розмір пенсій, страховий стаж, заробітну плату й сплачені внески.

Ще одним пріоритетом роботи залишається якість та доступність для громадян послуг, що надаються органами Фонду. Це стосується створення віддалених робочих місць у об’єднаних територіальних громадах, центрах надання адмінпослуг, прозорих офісах. З початку року їх кількість зросла з 34 до 42. Враховуючи підрозділи обслуговування територіальних управлінь, загальна кількість точок доступу до пенсійних послуг по області складає нині 72. Ця позитивна динаміка буде підтримуватися і в подальшому.

Сьогодні опрацьовується можливість створення віддалених робочих місць незалежно від адміністративно-територіального розподілу, в населених пунктах з населенням більше двох тисяч осіб, з урахуванням їх зручного розташування. Сервісні центри, віддалені робочі місця мають бути розміщені так, аби людина, яка звертається до органів Фонду, мала можливість за короткий проміжок часу добратись до пункту обслуговування, де надається увесь спектр пенсійних послуг.

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

Перейти до вмісту