Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Наше завдання – відстоювати інтереси області, – Олександр Біленький

Минулого тижня у Зінькові відбулась чергова сесія Полтавської обласної ради. Вона стала рекордною за кількістю розглянутих питань – понад 130. І резонансною, адже в порядку денному було чимало проектів рішень, які викликали значний суспільний інтерес. Результати сесії ми попросили прокоментувати голову Полтавської обласної ради Олександра БІЛЕНЬКОГО.

— Сесія була складною – передусім через рекордну кількість питань. Загалом ми розглядаємо зараз в середньому понад 80 питань – це норма. Раніше депутати взагалі розглядали 10-15 проектів рішень за пленарний день. Продуктивність роботи ми збільшили тому, що гарно готуємося до кожної сесії. Адже напередодні проводиться робота в комісіях, спільні зустрічі депутатських фракцій з департаментами облдержадміністрації.

Всі питання розглядаються детально і заздалегідь. Тому на сесію депутати виходять підготовленими, з узгодженою позицією — і не ламають списи у сесійній залі.

Олександре Юрійовичу, одним із резонансних питань минулої сесії стало надання дозволів на користування надрами приватним компаніям. З цього приводу відома різка заява керівництва НАК «Нафтогаз України», котре скаржиться, що облрада відмовляла компанії «Укргазвидобування» 61 раз. При цьому, з їх слів, компанія регулярно сплачує досить значні кошти на розвиток громад.

—  Історія непростих стосунків з «Укргазвидобуванням» тягнеться вже не один рік, не одну каденцію. Це чи не єдина компанія на теренах Полтавщини, яка не йде на соціальний діалог з місцевими громадами. Натомість кожного разу вони намагаються вирішувати спірні питання, умовно кажучи, по іншій вертикалі – без участі органів місцевого самоврядування.

Але найгірше те, що компанія воліє не помічати ту екологічну та інфраструктурну шкоду, яку завдає регіону. Тому обласна рада встановила чіткі умови, означивши суму компенсації за збитки, що має бути сплачена до бюджету – 250 мільйонів гривень. На жаль, з того боку немає жодного зворотного зв’язку – навіть після робочої зустрічі за участі Прем’єр-міністра Володимир Гройсмана, котрий порадив «газовикам» домовлятися із депутатами обласної ради. Вже за 5 днів по тому компанія посилила проти нас у ЗМІ інформаційну війну. Тобто домовлятися не захотіли!

Звідки взялася сума у 15 мільйонів? За якою формулою вона розраховувалася?

— Все дуже просто: 8 тисяч гривень на 1 квадратний кілометр родовищ. Так само ми виставляли рахунок і компанії «Аркона Газ-Енергія» та «Арабському Енергетичному Альянсу». Щодо «Укргазвидобування», то ця компанія — монополіст на ринку вуглеводнів Полтавщини і претендує на чималі площі. Зробивши розрахунки відповідно до формули (і з поправкою на екологічну та інфраструктурну шкоду, якої зазнає регіон), була озвучена цифра — 250 мільйонів гривень. Платити таку суму компанія відмовляється. Мотивують це тим, вони будуть змушені підняти плату для інших областей. Які ж формули для соціальних угод діють зараз? Наприклад, Львівській області запропоновано по діючій угоді 12 мільйонів на рік. Але на Львівщині добувають всього лише 10% тих об’ємів, які дає Полтавщина. Навіть по «львівській формулі» компанія мала б заплатити у наш бюджет 120 мільйонів. А декларують готовність платити лише 35!

Щодо взаємозв’язку двох компаній, котрі отримали дозволи на розробку надр з ТОВ «Голден Деррік»….

— Обласна рада не надає спецдозволи – ми лише один з кількох структур, що надає погодження. Ми отримали від Держгеонадр листи щодо погодження спецдозволів. Зустрілися з представниками компаній і обговорили питання відрахувань до бюджету – мова йде про 15 мільйонів гривень. Це одноразова плата, бонус, який вони мають сплатити до обласного бюджету. А потім вже виконуватимуть соціальні угоди, підписані з громадами і сплачуватимуть рентну плату.

Натомість приватна (наголошую!) акціонерна компанія «Укргазвидобування» пропонує області аж 35 мільйонів гривень на рік за всі свої об’єми! Щодо 500 мільйонів гривень, про які нам розповідають, – то це не власні кошти підприємства, а податки, які й так надійшли б до державного бюджету. Завдяки Закону №3038 вони будуть перенаправлені до місцевих бюджетів. Тому такі заяви відверті маніпуляції: покладіть свої 500 мільйонів — і ми вас на руках носитимемо!

Одне з ключових завдань обласної влади – залучати в область якомога більше коштів. Хорошими для всіх бути не вийде, тому наше завдання – відстоювати інтереси області.

Інше резонансне питання: чи замайорить над обласною радою червоно-чорний прапор? І що потрібно, аби депутати з різними політичними поглядами проголосували за таке рішення?

— Щоб прийняте таке рішення, на цій сесії нам не вистачило всього лише чотирьох голосів. Я підтримував цю ідею від самого початку і запропонував конструктивну, як на мою думку, правку: дозволити використання прапора, але унормувати це відповідно до положення, яке б підписали керівники всіх фракцій. Це один із варіантів, але їх може бути декілька. Адже маємо ініціатора пропозиції – Анатолія Ханка. Можливо, він продумає й інші варіанти. Особисто я вірю, що відповідне рішення буде прийнято.

12 питань з порядку денного були перенесені на наступну сесію. Всі вони стосуються підвищення нормативної грошової оцінки земельних ділянок ТОВ «Біланівський гірничозбагачувальний комбінат». Ситуація дещо дивна, адже аналогічні погодження для Полтавського та Єристівського ГЗК депутати надали. Чи вистачить депутатському корпусу сил на наступній сесії прийняти позитивне рішення на користь громади?

— У сесійній залі також буває присутня політика. Тема Біланівського ГЗК дуже політизована. Мешканці Кременчука вважають цей комбінат джерелом екологічної небезпеки. Тому депутати від Кременчука мають власну позицію, відмінну від профільної комісії, яка рекомендувала питання до розгляду. Але всі зазначені питання не мають нічого спільного із розширенням ГЗК. Мова йде лише про переоцінку землі під опорами для електроенергії.

2,5 мільйони повинні були піти у бюджет Дмитрівської сільської ради. Натомість питання заполітизували. Добре, що хоч прийняли рішення по двох інших ГЗК. Але думаю, це питання цілком можна зрушити з мертвої точки віднайти рішення, яке всіх влаштує.

— 20 липня стартує цьогорічний Бюджет участі. Розкажіть детальніше про цей проект, чого варто очікувати полтавцям нинішнього року? І які результати минулорічної програми?

— Проект «Бюджет участі Полтавської області» ми розпочали торік. Він став першою в Україні та у Східній Європі подібною програмою, яка поширилася на цілий регіон. До цього подібні проекти розповсюджувалися лише на окремі міста. Початок виявився успішним: Бюджет участі неабияк зацікавив мешканців області. Торік на конкурс було подано 217 проектів, з яких 189 відповідали вимогам. За результатами голосування 42 проекти із 15 районів стали переможцями.

Нинішнього року прийом заявок триватиме до 20 серпня, а проголосувати за проекти можна буде із 14 по 30 вересня. Нагадаю, що за правилами голос віддати можна лише за три ініціативи. В цьому році ми запланували деякі нововведення, які дозволять спростити підрахунок голосів та зробити його більш прозорим.

Окрім того, на останній сесії депутати збільшили фінансування Бюджету участі на третину – до 4 мільйонів гривень. Ще 2 мільйони виділять громади-переможці. Відповідно збільшується і сума на кожен проект – до 150 тисяч.

Тож щиро бажаю успіху усім учасникам проекту, а полтавцям — активно голосувати за своїх земляків.

Перейти до вмісту