Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

«Народні депутати ухвалили в цілому пакет законопроектів #ЧужихДітейНеБуває», – Олег Тимчено

3 липня 2018 року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому другий пакет законопроектів, розроблений в рамках ініціативи Міністерства юстиції України #ЧужихДітейНеБуває. Документи передбачають посилення відповідальності неплатників аліментів, збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей, які проживають в неповних сім’ях, та запровадження пільг і стимулів для батьків, які сумлінно виконують свій обов’язок.

Не платити аліменти буде не вигідно. Якщо заборгованість перевищує один рік, на суму боргу нараховуватиметься пеня в 20%. Якщо заборгованість перевищить 2 роки – переплата сягне 30%. А тим, хто не платить 3 роки й більше, доведеться заплатити додаткові 50% від суми боргу.

Серед новацій:

– збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину;

– автоматичний арешт коштів боржників;

– притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт;

– звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних горе-батька або матері у випадку несплати останніми аліментів понад 3 роки;

– на період оформлення інвалідності той з батьків, хто доглядає за дитиною, матиме право на безоплатну відпустку і матеріальну допомогу від держави та низка інших новацій;

– обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів.

– українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців;

– звільнення чиновників, які мають заборгованість більше 12 місяців;

– застосування обмежень першого пакету до батьків, які не платять аліменти дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці.

Підтримані депутатами закони запроваджують систему мотивації батьків, які сумлінно виконують свої обов’язки та вкладають кошти у розвиток власних дітей. Для таких батьків, зокрема, передбачені податкові пільги та інші преференції.

До другого пакету законів в рамках ініціативи #ЧужихДітейНеБуває входять: Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» (№8294 від 19.04.2018), Закон «Про внесення змін до статей 165 та 166 Податкового кодексу України» (№8295 від 19.04.2018) та Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» (№8296 від 19.04.2018).

Начальник ГТУЮ у Полтавській області Олег Тимченко

Перейти до вмісту