Ви тут:
Відео Екологія Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині стартувала підготовка до проведення Всесвітнього дня прибирання «World cleanup day» (ВІДЕО)

Світове прибирання «World cleanup day» розпочнеться 15 вересня о 10-й годині в Новій Зеландії, пройде крізь 24 часові пояси і завершиться через 36 годин на Гавайських островах. В Україні Всесвітнє прибирання теж розпочнеться о 10-й годині. Сьогодні ж офіційно стартувала підготовка до проведення «World cleanup day» на Полтавщині.

У полтавському регіоні ініціативу долучитись до акції виявили волонтери з Горішніх Плавнів, Лубен, Пирятина, Решетилівки, Чорнух та Шишак. Організатори сподіваються, що цей список поступово поповнюватиметься. Акцію «World cleanup day» у світі проводять вперше. До цього прибирання проводилось під гаслом «Зробимо Україну чистою разом», а закордоном – «Lets do it…». Свого часу екологічні акції почалися з Естонії у 2009 році, коли 50 тисяч населення вийшли одночасно на прибирання.

В Україні питання з відходами наразі стоїть дуже гостро — площа усіх сміттєзвалищ становить 7% території країни — для порівняння аналогічну площу займає Данія (понад 43 тис. кв. м). А з 30 тисяч сміттєзвалищ в Україні паспортизованими є лише 6 тисяч.

«На жаль, є негативні тенденції щодо зростання споживання і відповідно накопичення відходів. Змінилась морфологія сміття – більшість фракцій значно збільшила термін свого розкладання. Зростає неконтрольована кількість відходів у водах океанів і річок, а це тягне за собою забруднення питної води. З відходами треба поводитись правильно, а значить їх переробляти. Їх варто сортувати. Бо після того, як все змішали і відвезли на полігон, з ними неможливо нічого зробити. В Європі 50-60% сміття переробляється. І це вже вторсировина, воно повертається назад в економіку і приносить додаткові кошти. В Україні це, на жаль, 4,5%», – наводить цифри координаторка «World cleanup day» у Полтавській області Юлія Городчаніна.

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький акцентує на тому, що ця акція не носитиме політичного забарвлення, впевнений, що прибирання в українців у крові. Тому заздалегіль зазначив, що й сам візьме участь у заході.

«Справа робиться там, де влада не заважає. Ми сприятимемо тому, щоб ця правильна справа, яка має об’єднати громаду, пройшла без політичного окрасу. Я буду акцентувати увагу на цьому. Люди в кожному населеному пункті гіпотетично боряться у себе в дворі за чистоту прибирання. Вони хочуть, щоб у них було чисто. Але, як правило, у нас не вистачає людей, які роблять перший поштовх або показують приклад. У нас є довідчені організатори. Прибирання сміття повинно бути у нас в крові, тому що українці – господарі. Я щиро вболіваю за цю справу. Обов’язково сам прийму участь, можливо, в Решетилівці. Якщо ми отримаємо вірний результат — досягнемо успіху», – зазначив Олександр Біленький.

Організатори всесвітнього прибирання мають амбіційну мету — долучити до акції 5% населення всього світу. Аналогічну ціль ставлять собі і полтавці — якщо вдасться долучити 5% населення Полтави чи області — це буде перша в історії соціальна акція за масштабністю.

«Якщо населення у нас близько 300 тисяч, 5% – це 15 тисяч. З досвіду організації екологічних акцій, максимальна кількість волонтерів була до тисячі. Це надскладна задача, але сподіватимемося, що у нас багато свідомих людей», – зазначила Юлія Городчаніна.

Організатори прагнуть долучити до акції підприємців, владу.

«Ми б хотіли, щоб до цього долучились всі органи влади, підприємництво — малий, середній та великий бізнес, бо у них є ресурси, не лише людські, а й фінансові. Нам для прибирання потрібен інвентар — мішки, рукавиці. А це фінансова підтримка», – закцентувала менеджерка по роботі з партнерами «World cleanup day» Катерина Доровських.

Основні локації по області організатори повідомлятимуть пізніше, центральним місцем прибирання у Полтаві стане Прирічковий парк.

Перейти до вмісту