Ви тут:
Полтавщина Сільське господарство Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині намолотили перший мільйон зерна (ФОТО)

На Полтавщині завершуються жнива. Проте свої корективи в збиральні роботи вносять погодні умови — затяжні дощі, що тривали на Полтавщині майже останні два тижні, вплинули на погіршення якості зерна пшениці. Але продовольче зерно в області є люди будуть забезпечені хлібом, стверджує директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов.

«Площа ранніх зернових культур до збирання становить 356 тис га. Основні культури це озима пшениця, ячмінь і горох. Загальний валовий збір ранніх зернових прогнозуємо на рівні 1,4 млн тонн, що на 100 тисяч тонн більше, ніж минулого року. Уже зібрали 1 млн тонн ранніх зернових, таким чином перший мільйон зерна на Полтавщині вже намолотили. Всього зібрано з площ 74 % культур. Темпи збиральних робіт нині вищі, ніж минулого року. Завершили збирання ранніх зернових у Кобеляцькому, Новосанжарському і Кременчуцькому районах», — зазначив Сергій Фролов.

Сприяють цьому 647 зернозбиральних комбайни, що працюють по всій області. За 6 місяців цього року придбано техніку майже на півмільярда гривень, з них по державній програмі часткової компенсації 127 одиниць на суму 37 млн грн. І є це другий результат в Україні. Найбільша урожайність пшениці на Полтавщині спостерігається у Шишацькому та Лохвицькому районах.

«Озимої пшениці зібрано 800 тисяч тонн, це 89 % до збирання. Прогнозуємо в області зібрати пшениці близько 1 млн тонн. Те зерно, яке зібрано до затяжних дощів, має практично другий, третій клас і відноситься до продовольчого. Жита зібрано на половині площ, урожайність варіюється від 30 ц у Кременчуцькому районі й до 56 ц у Шишацькому. Найбільша урожайність пшениці спостерігається у Шишацькому районі — майже 60 ц з га. І понад 50 ц у Лохвицькому. Середня урожайність пшениці по області — близько 40 ц з га».

На Полтавщині залишилось зібрати ранніх зернових культур на площі 95 тисяч га. За сприятливих умов це можна зробити за 6–7 днів. Обласні потужності по виробництву борошна дозволяють виробляти його близько 90 тис. тонн, при потребі 96 тис. тонн. Крім того, у сільгосппідприємствах працюють 29 власних пекарень з власною переробкою зерна, де за рік можуть виробити майже 7 тис. тонн хлібобулочних виробів.