Ви тут:
здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Мінрегіон затвердив проекти з будівництва 37 нових амбулаторій на Полтавщині

310 сучасних нових амбулаторій будуть побудовані в сільській місцевості в 15 регіонах України. Це перший пул проектів, який затвердили Наказом Мінрегіону, і які реалізовуватимуться 2018 року за рахунок субвенції на розвиток сільської медицини. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, інформує «Урядовий портал».

На Полтавщині, згідно наказу Мінрегіону, затверджено проекти будівництва 37 амбулаторії.

“Наша область однією з перших подала і захистила проекти амбулаторій. Зусиль доклали усі, але, в першу чергу, це перемога жителів сіл, де вони з’являться. А також лікарів, які працюватимуть у медзакладах нового зразка. Бо ви ж самі розумієте: реформа робиться не для чиновників, а для тих, хто на собі відчуватиме її результати.

Потрібно дивитися правді у очі. Сільська медицина — це проблема. І за майже 27 років незалежності ніхто не приділяв їй належної уваги. Сьогодні ми маємо підтримку Президента і Уряду і нарешті починаємо її вирішувати. Ці 37 амбулаторій — тільки початок. Неважливо, наскільки село віддалене від центра — усі повинні бути в рівних умовах”, – написав у Facebook голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

«Ми рухаємося чіткою маршрутною картою з впровадження ініціативи Президента України Петра Порошенка з розвитку якісної медицини в сільській місцевості. Амбулаторії будуватимуться в рамках нової мережі первинної медичної допомоги по всій території України. Нова мережа первинки була сформована відповідно до методики, розробленої Мінрегіоном спільно з МОЗ, та передбачає будівництво 505 нових амбулаторій. Для будівництва ми розробили й затвердили нові технічні вимоги до проектів амбулаторій із класом енергоефективності, а також перелік необхідного медичного обладнання (в тому числі й телемедичного) для закладів первинки. Передбачили впровадження в амбулаторіях телемедицини», — наголосив Геннадій Зубко.

Серед переліку затверджених проектів, амбулаторії монопрактики з 1 або 2 лікарями без житла — 102 об’єкти та з житлом — 104 об’єкти. Заклади групової практики на 3–4 лікарі (94) та на 5–7 лікарів (10).

У першому пулі проектів — Волинська, Донецька, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька та Черкаська області.

«Ми не зупиняємось. Працюємо над критеріями для закупівлі транспорту для первинки. Наша мета — якісна, сучасна, доступна сільська медицина на всій території України», — зазначив урядовець.

Загальний обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості у 2018 році складає 5 млрд грн (4 млрд грн — призначення 2017 року, 1 млрд грн — 2018 року). Порядок та умови використання Субвенції, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 06.12.2017 № 983.

Перелік проектів будівництва амбулаторії на Полтавщині, що фінансує Уряд тут.

 

Перейти до вмісту