Ви тут:
здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство 

Експерти розповіли, як отримати безкоштовні препарати у лікарнях

Держава щорічно витрачає мільярди гривень на закупівлю ліків, котрі мають надаватися пацієнтам безкоштовно. Як дізнатися про їх наявність у лікарні – розповідають експерти.

Частина з податків, що сплачує кожен українець, йде на фінансування охорони здоров’я, а також закупівлю ліків. Коли громадянин стає пацієнтом, він починає потребувати медичної допомоги та лікарських засобів, які він може безкоштовно отримати у межах державних гарантій. Це одна з моделей фінансування охорони здоров’я, яка використовуються у частині країн Європейського союзу, зокрема, в Польщі та Великобританії. В Україні така сама модель фінансування охорони здоров’я.

Як пацієнту дізнатись про наявність безкоштовних ліків

Відповідно до наказу МОЗ №509, лікарні мають щотижнево розміщувати інформацію про залишки ліків та медвиробів на сайтах обласних департаментів охорони здоров’я. Для зручності можна використовувати ресурси www.eliky.in.ua та www.liky.ua, на яких розміщується зведена інформація по регіонам, що приєднались до ініціативи.

На питання, що робити пацієнту у випадку відсутності інформації на вищезазначених ресурсах або її неактуальність через давність розміщення, відповів Євген Гончар – експерт спільного проекту “Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ”, який реалізує Центр Ейдос за підтримки програми ULead з Європою. Експерт зазначив, що в такому разі пацієнту необхідно зробити запит на публічну інформацію:

“Для зручності можна використовувати ресурс Доступ до правди. До інформації про залишки ліків не може бути обмежено доступ, адже вони були придбані за бюджетні кошти. Загалом публікація інформації про наявність препаратів допоможе зняти безліч корупційних схем, які існували донині у лікарнях, та допоможе пацієнту краще планувати бюджет свого лікування, розуміючи, що лікарня має частину ліків, за які не потрібно платити”.

Скільки всього грошей витрачають на закупівлю медпрепаратів

Для розуміння цифр, загальний об’єм фармацевтичного ринку України в 2017 році складав близько 63 млрд грн. З них ліків на 5,9 млрд грн було закуплено Міністерством охорони здоров’я, на 4,3 млрд грн – державними та комунальними медичними закладами, на 53,6 млрд – через аптеки. Щодо останньої суми, то частину у розмірі 1,72 млрд грн компенсувала держава у рамках програми “Доступні ліки”. Додатково держава компенсувала покупку інсулінів на суму 339 млн грн.

Таким чином мільярди гривень витрачається на закупівлю лікарських засобів та відшкодування їх вартості. Тому кожен пацієнт може скористатися своїм правом на безкоштовне лікування.

Перейти до вмісту