Ви тут:
Суспільство Україна 

Держенергоефективності та НАН України закріпили партнерство у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та видатний український вчений, Президент НАН України, академік Борис Патон підписали Меморандум про співпрацю НАН України та Держенергоефективності у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики.

НАН України – найбільший центр наукових досліджень України із 100-річною історією. У складі академії – 163 наукові установи та 46 організацій дослідно-виробничої бази. Дослідженнями та розвитком нових технологій у «чистій» енергетиці та сфері енергоефективності займається Інститут відновлюваної енергетики НАН України, повідомляє Урядовий портал.

У партнерстві з науковцями та експертами НАН України напрацьовано чималу кількість законодавчих змін, завдяки яким створено сприятливі умови для роботи інвесторів та бізнесу у «чистій» енергетиці.

Свідченням ефективності законодавчих ініціатив є позитивна динаміка встановлення нових потужностей, що генерують електроенергію та тепло з відновлюваних джерел енергії. Крім цього, існує значний потенціал розвитку сфери виробництва біогазу та енергії із сміття.

«Переконаний, що зміцнення партнерства із НАН України сприятиме сталому розвитку енергетики країни, підвищенню її технічного рівня відповідно до світових стандартів, виконанню міжнародних зобов’язань України з підвищення енергоефективності та широкого впровадження технологій з використанням відновлюваних джерел енергії», – повідомив Сергій Савчук під час свого виступу.

У рамках підписаного Меморандуму передбачається проведення досліджень у сфері енергоефективності та «чистій» енергетиці, спільна розробка фінансових моделей встановлення потужностей з виробництва біогазу, рідких біопалив, енергії із сміття, а також створення механізмів стимулювання вирощування енергетичних рослин.  

Також, планується залучати фахівців НАН України при підготовці законодавчих ініціатив, розробці механізмів фінансування проектів «чистої» енергетики, а також створення ринку «зелених» облігацій.

Перейти до вмісту