Ви тут:
Прес-релізи 

Чи потрібно проводити атестацію робочого місця для надання працівникові додаткової відпустки за особливий характер праці

Згідно з пунктом 1 статті 8 Закону України «Про відпустки» (далі Закон) окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці за Списком виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11 97 р. №1290 (зі змінами).

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах (стаття 8 Закону), пояснює Держпраця.

Проведення атестації робочих місць за умовами праці для встановлення такої відпустки чинним законодавством не вимагається.

За пунктами 6 і 7 Порядку застосування Списку, затвердженого наказом Мінпраці України від 30.01.98р. №16, зареєстрованим у Мін’юсті України 30.01.98 р. за №57/2497 (із змінами) (далі Порядок), додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається працівникам тих виробництв, робіт, професій і посад, які передбачено відповідними розділами Списку, незалежно від відомчого підпорядкування цих виробництв, цехів, а також від форм власності підприємств, організацій і установ (пункт 1 Порядку).

Отже, для надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці проведення атестації не потрібно, фактична тривалість зазначеної відпустки залежить від кількості фактично відпрацьованих днів, у які працівник був зайнятий в умовах, передбачених Списком (додаток 2), не менш як половину встановленої тривалості робочого дня.

Облік часу, відпрацьованого в таких умовах, здійснюється власником або уповноваженим ним органом (пункт 5 Порядку).

Перейти до вмісту