Ви тут:
Культура Суспільство Україна 

26-го липня в усіх кінотеатрах України з’явиться фільм «Брама»

Напередодні виходу у прокат компанія «Директорія Кіно»,  «Кінокомпанія ММД» за підтримки Державного агентства України з питань кіно і Державного агентства України з управління зоною відчуження організували показ фільму в будинку культури міста Чорнобиль.

Фільм «Брама» режисера Володимира Тихого створений за підтримки Держкіно, на основі найуспішнішої української п’єси останнього десятиріччя  «На початку і наприкінці часів» Павла Ар’є. У головних ролях знялися Ірма Вітовська і Віталіна Біблів, пише Держкіно.

Родина диваків, що мешкає неподалік із сумнозвісним Четвертим реактором. Головує в сім’ї баба Пріся. Вона товаришує з русалками, під’їдає галюциногенні гриби та нагороджена орденом «Червоної зірки» за те, що у війну ліквідувала дванадцятьох есесівців. З нею живуть онук Вовчик і донька Слава, яку свого часу покинув чоловік. Неочікувано їхнє розмірене життя закінчується – баба Пріся отримує містичне попередження про катастрофу, що станеться найближчим часом…

Перед переглядом фільму автор п’єси та співавтор сценарію Павло Ар’є провів захопливу екскурсію місцями-привидами – Чорнобилем, ЧАЕС, дитячим садком,  Рудим лісом та Прип’яттю.

Гості змогли на власні очі побачити місця, про які чув увесь світ, і відчути всю атмосферу містичного трилера. Компанію глядачам склали: Ірма Вітовська, Віталіна Біблів, Володимир Тихий, Ігор Савиченко, Пилип Іллєнко та інші.

«У Прип’яті, як і в навколишніх селах і місті Чорнобилі, де відбувся допрем’єрний показ фільму «Брама», я побував вперше. Після відвідування зони відчуження подивився цю стрічку абсолютно по-новому. Та й загалом на решту світу, після всього, що побачив за КПП «Дитятки», подивився трохи по-іншому…», –розповів Голова Держкіно Пилип Іллєнко.

«Сьогодні зона відчуження є не тільки територією змін… Вона викликає різноманітні і досить сильні емоції, не залишаючи байдужою жодну людину. Для творчих людей вона взагалі стає зоною натхнення. Ми всебічно підтримуємо творчість у різних її проявах, які допомагають виразити сучасну зону, відчути контраст із 32-річним минулим та оцінити її зміни», – закцентував Голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук.  

«Мене вразили люди, які працюють в зоні, особливо працівники кафе «Пикник на обочине». Ніколи не бачила, щоб люди так щиро намагались догодити. Радянський бідний інтер’єр, проте окремий стіл для вегетаріанців; просто їжа, проте кавун на закуску. А кемекс від Андрія Чуковського і Наталії Гончарової додав родзинки цій історії.», – поділилася  Ганна Грабарська.

Творча група представила фільм працівникам ЧАЕС, які були вражені містичним трилером.

Після овацій актори, режисер і продюсер спілкувалися з глядачами, які ставили запитання та щиро ділилися враженнями:

«Це все – правда, це все-про нас», – сказала одна із працівниць у Зоні відчуження. 

Поринути у світ містики та народного гумору український глядач зможе вже з 26-го липня.

Перейти до вмісту