Ви тут:
здоров’я Суспільство Цікавинки 

Які ліки небезпечно вживати з їжею

Коли ми хворіємо і починаємо приймати лікарські препарати, прописані лікарем, ми не припиняємо їсти і пити. При цьому мало хто змінює свій звичний раціон харчування, а ось поєднання певних препаратів з певною їжею може погіршити або повністю нейтралізувати лікувальну дію, піше Ukrhealth.

Антибіотики є одними з найбільш “конфліктних” препаратів. З меню потрібно виключити молоко, а також молочну продукцію, так як вони майже повністю нейтралізують дію, яка чиниться антибіотиками. Необхідно відмовитися і від алкоголю. Їжте більше фруктів, овочів і зелені. Тимчасово відмовтеся від кислої їжі – фруктів, солодких напоїв, соків, сухого вина і будь-яких страв, для приготування яких використовують оцет.

Антидепресанти — ці препарати містять у своєму складі інгібітори моноаміноксидази, тому з ними краще не поєднувати витримані сири, сири з цвіллю, квашену капусту, соєвий соус, яловичу і курячу печінку, в’ялену рибу і м’ясо, йогурти, інжир і сметану. Всі перераховані продукти містять тирамін, який при поєднанні з інгібіторами моноаміноксидази здатний різко підвищувати артеріальний тиск.

Антикоагулянти (розріджують кров) не можна поєднувати з журавлинним соком, морсом і самою журавлиною. Таке поєднання може викликати внутрішню кровотечу.

Аспірин — приймаючи його, їжте страви з невеликим вмістом білків, жирів і вуглеводів, інакше ефект від ліків може зменшитися вдвічі. Відмовтеся від цитрусових соків, так як разом з аспірином вони провокують сильне подразнення слизової шлунка.