Ви тут:
Суспільство Україна 

Військово-цивільні адміністрації ще раз вивчать питання можливості проведення виборів в ОТГ, щоб у ЦВК не виникало сумнівів

У Мінрегіоні стурбовані ситуацією, що склалася в об’єднаних територіальних громадах  Донецької та Луганської областей, в яких проведення перших місцевих виборів фактично відкладено на невизначений строк.

Таких громад на сьогодні 11: сім у Донецькій області та чотири у Луганській. Центральна виборча комісія тривалий час не призначає вибори на цих територіях, посилаючись на власний Порядок призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів (Постанова ЦВК№ 32 від 12.02.2016 року) та на Постанову Верховної Ради України № 645 від 17.07.2015 року. Останнім документом справді встановлено, що ЦВК уповноважена приймати рішення про неможливість проведення місцевих виборів у разі, якщо їх неможливо організувати та провести  через здійснення РФ збройної агресії проти України.

Для врегулювання цього питання та вироблення спільного бачення вирішення ситуації у Мінрегіоні під головуванням першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди відбулася нарада за участі усіх зацікавлених сторін – представників Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій, ЦВК, Мін’юсту, МТОТ, Мінрегіону, Міноборони, Служби безпеки України, профільного парламентського Комітету, Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України.

У ході обговорення, представники військово-цивільних адміністрацій поінформували, що на територіях більшості об’єднаних громад, які чекають на призначення перших місцевих виборів, відсутні фактори, які б могли унеможливити організацію та проведення таких виборів. Вони висловили позицію, що сформовані об’єднані територіальні громади мають право і можуть обрати голів та депутатів місцевих рад.

В’ячеслав Негода зазначив, що процес добровільного об’єднання територіальних громад у Донецькій та Луганській областях проходить динамічніше, ніж в окремих регіонах, де немає таких труднощів, які є на Донбасі. За його словами, громади, які прийняли рішення про об’єднання, тим самим продемонстрували, що повірили і підтримують політику Уряду щодо децентралізації і готові брати на себе відповідальність за розвиток своїх територій. Тому дуже важливо підтримати ініціативи громад, щоб вони змогли скористатися можливостями децентралізації, як це роблять сотні інших об’єднаних громад. Він також наголосив, що спроможні, економічно сильні громади зміцнюють українську державність і нівелюють загрози сепаратизму.

За результатами наради, військово-цивільні адміністрації до 15 липня додатково проаналізують існуючу на сьогодні ситуацію у сформованих ОТГ із залученням представників органів місцевого самоврядування цих громад, громадськості, проведуть консультації із силовими структурами, правоохоронними органами і, виходячи з результатів, по кожній з цих громад ще раз направлять звернення до ЦВК або про призначення перших місцевих виборів або, при потребі, про відкликання такого звернення  по деяких ОТГ.

«Чинне законодавство визначає, що районні, обласні військово-цивільні адміністрації поряд із здійсненням повноважень місцевих державних адміністрацій на відповідній території, також уповноважені надавати висновки Центральній виборчій комісії щодо можливості організації та підготовки проведення виборів органів місцевого самоврядування. Якщо ЦВК має сумнів по тих 11 ОТГ, щодо яких надійшли звернення від військово-цивільних адміністрацій, то ми пропонуємо адміністраціям провести всебічні консультації, вивчити ще раз ситуацію і направити відповідні висновки до ЦВК», – наголосив В’ячеслав Негода.

Перейти до вмісту