Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Усиновлення: що треба знати майбутнім батькам перед тим, як усиновити дитину

Що треба знати майбутнім батькам перед тим, як усиновити дитину, повідомляють у Горішньоплавнівській міській раді.
Якщо Ви вже впевнені, що хочете усиновити дитину, усе ж не поспішайте – ще раз врахуйте всі «за» і «проти»:

Усиновлення: що треба знати майбутнім батькам перед тим, як усиновити дитину Були випадки, коли через усиновлення, люди намагалися вирішити власні проблеми, врятуватися від самотності, бути «не гірше за інших», забезпечити старість. Але дитина – це особистість, вона не може бути засобом для вирішення Ваших проблем – ні психологічних, ні матеріальних. Прийняття дитини в сім’ю може бути тільки взаємно бажаним і зумовлене прагненням створити для дитини, позбавленої батьківської опіки, справжню сім’ю.

Іноді можна почути, що поява в сім’ї дитини може врятувати сім’ю, яка розпадається. Це міф! Теплий сімейний клімат, спільне прагнення подружжя підтримати один одного – головні фактори для успішного усиновлення, адже разом з дитиною приходять не тільки радість, але й виникають чималі турботи, тривоги і проблеми, моральні й фізичні навантаження, до чого батьки повинні бути готові.

Досить часто батьки, які пережили втрату власної дитини, вважають, що прийомна дитина може замінити загиблу. Як не жаль, але це не так. Кожна дитина – це окрема неповторна особистість, і вона не може повторити будь-кого, ні повністю, ні частково.

Пам’ятайте про те, що держава не несе відповідальності за Ваше рішення. Законодавство не передбачає ні надання житла, ні спеціальних пільг для усиновлювачів і усиновлених. Вам доведеться розраховувати лише на свої сили.

Не варто діяти поспішно, перебуваючи під враженням від побачених у дитячому будинку чи по телебаченню дітей, тільки з почуття жалощів. Подумайте про стан свого здоров’я на перспективу, про те, хто зможе Вас підтримати в тяжкий момент, як Ви впораєтеся з житловими та фінансовими проблемами.

Якщо у Вас уже є дитина, то дуже важливо її розуміння й навіть участь. Зробіть її своїм соратником, уважно вислухайте її думку, адже вона має таке ж, якщо не більше, право голосу.

Оцініть свою готовність гідно зустріти традиційну сторожкість оточуючих, а іноді й неприйняття, пересуди сусідів. Не забудьте порадитися зі своїми близькими та дізнатися, як вони ставляться до Вашого рішення. Важливо, щоб вони підтримали Вашу ідею.

Успіх залежить від готовності прийняти дитину такою, якою вона є: з її позитивними рисами й недоліками, характером, непростим минулим і правом бути самим собою. Треба розвивати краще, що закладене природою в кожній дитині, а не витрачати сили на боротьбу з негативними рисами. Дитину треба любити за те, що вона є, а не за правильну поведінку, симпатичне обличчя, добрі вчинки й таланти. Любов повинна бути вільна від будь-яких оцінок.

Задайте собі запитання:

Я готова(ий) до змін у ритмі свого життя? До додаткових навантажень?
Я готова(ий) до того, що в мене буде мало особистого часу?
Я готова(ий) до того, що в моєму домі з’явиться людина, що має звички та поведінку відмінну від моїх традицій?
Чи готова(ий) я, що правила, заведені в моєму домі, будуть порушуватися ? Я готова(ий) змінити свої правила та традиції ?
Я готова(ий) до додаткових фінансових витрат і, можливо, до погіршення матеріального становища сім’ї?
Мій чоловік (дружина) та діти так само, як і я, хочуть, щоб в сім’ю прийшла ще одна людина?
Моя сім’я вміє відносно легко справлятися з труднощами та вирішувати конфлікти?
Я готова(ий) до навчання та вдосконалення з питань виховання ?
Я готова(ий) до того, що дитина не буде такою, якою я уявляю собі «ідеальну» дитину?

10. Я зможу відмовитися від бажання негайно перевиховати і зробити з неї «нормальну» дитину?

11. Чи готова(ий) я НАЗАВЖДИ поєднати своє життя з усиновленою дитиною ?

Відповідь на ці питання чи нададуть Вам упевненості у правильності рішення, яке Ви приймаєте, чи навпаки, допоможуть вчасного від нього відмовитися. Ніхто не засудить Вас, якщо Ви відмовитеся, відчувши себе не повністю готовим до такого кроку.

Але якщо Ви зможете чесно і твердо відповісти на них „ТАК”, тоді, не дивлячись на труднощі, Ваша любов почне розтоплювати дитяче серце. Пройде час, і очі дитини, повні бездонного смутку та тривоги, перетворяться на очі, які сяють посмішкою, у глибині яких Ви побачите спокій…

Пройде ще багато часу, і Ви побачите щасливу змінену долю…

ЦЕ ЧУДО МОЖЕТЕ ЗРОБИТИ ВИ !

Усиновлення регламентується :

– Сімейним кодексом України (розділ ІУ)

http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page4

– постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 року N 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей»

http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/905-2008-%D0%BF

Перейти до вмісту