Ви тут:
Суспільство Україна 

У «Відродженні» пояснили, чому не голосували за нову редакцію закону про нацбезпеку

Депутатська група «Партія «Відродження» не голосувала за нову редакцію закону «Про національну безпеку України» №8068, оскільки не були враховані правки групи в питанні реформування СБУ.

Також у групі не згодні з положенням закону щодо військово-технічного співробітництва з країнами ЄС та США.

Як зазначив у коментарі телеканалу «112-Україна» співголова депутатської групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар, закон у такій редакції фактично запроваджує зовнішнє управління країною через механізми військово-технічного співробітництва.

«Наша держава і без того є абсолютно залежною від західних країн. Ми «сидимо» на кредитних гачках, і через неспроможність виплачувати кредити нам нав’язують такі умови розвитку, які Україні не притаманні. Тобто знищується промисловість, авіаційна, хімічна, космічна галузь, машинобудування, автомобільне будівництво тощо. Ми знову стаємо таким собі молодшим братом, який має виконувати чиїсь забаганки. Раніше Росія нас вважала молодшим братом, а тепер – Європа. У новому законі багато таких сумнівних моментів, і ми відверто сказали, що влада «здає» країну з потрохами», – наголосив Віктор Бондар.

Він додав, що другою причиною, через яку група не голосувала за нову редакцію закону про нацбезпеку, є збереження за СБУ питань розслідування економічних злочинів.

«Була пропозиція поміняти в цьому законі систему існування правоохоронних органів. Ми пропонували ліквідувати департамент «К» в Службі безпеки України – це відділ, що займається економічними злочинами. А по суті, кришує контрабанду, «кошмарить» бізнес, не дає Україні розвиватися. Ми наголошували, що Державному бюро розслідувань, створеному понад рік тому, давно потрібно було передані такі справи. Ми сказали сьогодні: давайте ці поправки врахуємо, і ми проголосуємо. Половина зали була налаштована на це. Але вони не були враховані, все залишилось, як є», – розповів співголова депутатської групи «Партія «Відродження».

«Група «Партія «Відродження» вже протягом року намагаємося зробити законом соціальний законопроект №6292. Саме він має повернути справедливе пенсійне забезпечення усім постраждалим особам. Цей законопроект підтриманий чорнобильськими організаціями, і ми вимагатимемо винести його на голосування. Однак нас ігнорують і навіть не вносять нашу законодавчу ініціативу до порядку денного», – зауважив Василь Гуляєв.

Нагадаємо, 12 грудня Володимир Пилипенко та керівники чорнобильських організацій провели спільну зустріч з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм та тодішнім омбудсменом Валерією Лутковською. Під час зустрічі були обговорені перспективи ухвалення законопроекту №6292, а також проблеми в сфері соцзахисту, з якими стикаються чорнобильці.

Підготував Олексій Корж

Перейти до вмісту