Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Солодкі напої в спеку – поганий вибір: поради Уляни Супрун

Літо в розпалі, тож виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у чергове взялась розвінчувати міфи. Цього разу на своїй офіційній сторінці у Facebook Супрун розповіла, як відчути прохолоду в спекотний літній день.

“Холод, який нам передасть 100 грам морозива, несуттєвий – адже ми важимо десятки кілограм. Натомість воно дасть нам енергію, а отже – тепло. Свіжість від льодів чи холодної води може охолодити тільки рецептори ротової порожнини. Щоб відчути прохолоду, нам слід охолодити шкіру, а не шлунок”, – йдеться у публікації.

Як пише представниця МОЗ, шкіра охолоджується, коли з неї випаровується волога, наприклад, піт. Вона пояснює, що наше тіло реагує на холодну воду зменшенням потовиділення. Як наслідок, тіло гірше охолоджується. Якщо ж випити гарячого чи достатньо теплого чаю, то почнеться активне потовиділення і тіло згодом почне охолоджуватися.

“Якщо погода суха, вітряна, ми не щільно одягнені, тоді піт буде вільно випаровуватись і дарувати шкірі жадану прохолоду”, – уточнює Супрун.

Водночас трюк за теплим чаєм у безвітряні та вологі дні працювати не буде. В цей час якраз краще пити прохолодну воду. Окрім цього, у МОЗі радять пити холодну воду й тим, хто мало пітніє, через власні фізіологічні особливості.

Але за будь-яких умов під час спеки пити треба багато, щоб уникнути зневоднення. Якщо за звичайної погоди доросла людина втрачає із потом 0,5-1 літр рідини на добу. То, коли спекотно – це 1-1,5 на годину.

Серед іншого, від солодких напоїв Супрун радить утриматись, адже вони стимулюють розвиток карієсу та є порожніми калоріями.

Перейти до вмісту