Ви тут:
Прес-релізи Суспільство Україна 

Перший день війни: як це було (ВІДЕО)

У неділю, 22 червня 1941 року, на світанку, війська фашистської Німеччини без оголошення війни раптово атакували весь західний кордон Радянського Союзу і завдали бомбових авіаударів по радянським містам і військовим з’єднанням.

Операцію «Барбаросса» – план вторгнення і захоплення СРСР – німецькі генерали під керівництвом Паулюса розробляли з 21 липня 1940 року. Операція грунтувалася на веденні «блискавичної війни» – «бліцкригу». Гітлерівські стратеги планували нанести поразку Радянському Союзу в короткочасній кампанії і закінчити війну до осені 1941 року. Вони розраховували швидко захопити найважливіші промислові та політичні центри і приєднати до Німеччини всю європейську частину Союзу. Правителі фашистської Німеччини були переконані в слабкості СРСР і не сумнівалися у швидкій перемозі, повідомляє polk.inter.ua.

І ось 22 червня 1941 року о 3:00 (за московським часом) німецька авіація вторглася до повітряного простору Радянського Союзу; фашистські війська завдали потужного артилерійського удару по прикордонним укріпленим районам. Тисячі тонн смертоносного вантажу спрямувалися на аеродроми, залізниці, військово-морські бази, лінії зв’язку, склади військового спорядження і боєприпасів, на сонні радянські міста. Бомбардуванню авіації піддалися Рига, Каунас, Вільнюс, Гродно, Житомир, Київ, Севастополь та багато інших міст; здійснювався артобстріл прикордонних укріплень і районів дислокації радянських військ поблизу кордону від Балтійського до Чорного моря. У 5-6 годині ранку німецькі війська перейшли державний кордон СРСР і повели наступ углиб території.

Київ почали бомбардувати близько 4 години ранку: заводи, військові аеродроми, мости. Під час першого нальоту загинули 25 осіб, 76 – отримали поранення. До 10 ранку були зруйновані залізничний вокзал, завод «Більшовик», військові аеродроми, електростанції і авіазавод.

По Брестській фортеці на світанку було відкрито ураганний артилерійський вогонь, що застав гарнізон зненацька. В результаті були знищені склади, пошкоджений водопровід, перервано зв’язок, нанесено великі втрати гарнізону. О 3:23 почався штурм. Безпосередньо на фортецю наступали до півтори тисячі піхоти з трьох батальйонів 45-ї піхотної дивізії. До 14 години Брестська фортеця виявилася повністю оточена німецькими військами, після майже 8-годинного бою здається 1-я прикордонна застава Олександра Сивачева, 485 з 666 радянських застав захоплені, але жодна з них не відійшла без наказу. З 19 600 прикордонників, які зустріли гітлерівців 22 червня у напрямку головного удару групи армій «Центр», в перші дні війни загинули більше 16 000.

Вранці німецька авіація завдала нищівних ударів по авіабазах СРСР. За перші години війни на 66 базах було знищено 1200 літаків, більшість з них – понад 800 – прямо на землі. При цьому перший німецький літак був знищений у повітряному бою в першу годину війни.

Тим часом о 12 годині нарком закордонних справ В.Молотов виступає на радянському радіо з промовою про початок війни: «Сьогодні о 4 годині ранку, без пред’явлення будь-яких претензій до Радянського Союзу, без оголошення війни, німецькі війська напали на нашу країну, атакували наші кордони у багатьох місцях і піддали бомбардуванню зі своїх літаків наші міста – Житомир, Київ, Севастополь, Каунас і деякі інші, причому вбито і поранено більше двохсот чоловік. Нальоти ворожих літаків і артилерійський обстріл були вчинені також з румунською і фінляндської території… Тепер, коли напад на Радянський Союз уже відбувся, Радянським урядом дано наказ нашим військам – відбити розбійницький напад і вигнати німецькі війська з території нашої батьківщини…

Наше діло праве. Ворога буде розбито. Перемога буде за нами”.

Вже до 17:00 по території Радянського Союзу Німеччина завдала удару небаченої потужності: понад чотири тисячі танків, 47 тис. гармат і мінометів, до 190 дивізій, 5 млн. піхотинців. За перший день війни війська вермахту просунулися по всьому кордону на 50-60 км вглиб території СРСР.

Незважаючи на важкі умови військових дій, захисники Вітчизни з перших же днів війни проявили мужність і героїзм. Відступ радянських військ супроводжувалося запеклими боями.

Так завершився перший день Великої Вітчизняної. А попереду було ще 1417 днів і ночей найстрашнішої війни в історії радянського народу…

Перейти до вмісту