Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Миргородці вивчали литовський досвід

У рамках реалізації проекту від міністерства закордонних справ Литви “Підвищення адміністративної та інституційної спроможності працівників миргородського муніципалітету” делегація від м. Миргород відвідала місто-побратим Анікщяй. Проект фінансується МЗС Литви.

Про це пише прес-служба Миргородської міської ради.

Миргородську делегацію у складі керівників управлінь і відділів міської ради, комунальних підприємства представників ОСББ очолював перший заступник міського голови Сергій Швайка. Головна мета проекту – обмін досвідом у сфері енергозбереження, збору та переробки відходів, використання відновлюваних джерел енергії  тощо. У програмі заходу було організовано офіційні прийоми з керівництвом муніципалітету м.Анікщяй та візити на об’єкти. Зокрема, під час офіційного прийому в муніципалітеті Анікщяя, було  підписано договір про реалізацію проекту від МЗС.

Також миргородці оглянули біокотельню на щепі потужністю 5 МВт, газову котельну 1999 року побудови, лікарню та басейн з сонячними даховими панелями, а ще побували на гідроелектростанції в громаді Анікщяйського району. Потім був візит до поліцейського відділу. Поліцейські розповіли, що місто Анікщяй настільки тихе, що поліціянти мають час для проведення екскурсії відділком для дорослих та дітей. Відділ також забезпечує себе електроенергією від сонця. У розрізі енергозбереження оглянули багатоквартирні будинки, де зроблено реновацію. Дізналися, що в Литві співфінансують  30% на реновацію багатоквартирних будинків, де мешканці більшістю прийняли рішення брати участь в програмах. Решту – 70% мешканці беруть кредит в банку під 3% на 20 років. Перед видачею кредиту обов’язково проводиться енергоаудит, і якщо планове скорочення споживання досягає від 40 до 70%, то тоді можна отримати кошти ЄС.

А ще колір будинку залежить від  його поверховості, а кольорову гаму затверджує муніципалітет. І жодного метру “клаптикового” утеплення. Цей недієвий спосіб утеплення в Литві – заборонено.

Учасники поїздки зізнаються, що отримали дуже цінний досвід, який будуть використовувати в Миргороді.

Перейти до вмісту