Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Керівники медичних закладів Полтавщини ознайомились з роботою Центру екстреної медичної допомоги

З ознайомлення з роботою оновленої будівлі КУ «Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» розпочалася розширена колегія Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації.

Звертаючись до керівників лікувально-профілактичних закладів, директор ДОЗ Віктор Лисак сказав:

«Думаю, що ви не всі мали змогу побачити нову, реконструйовану за типовим проектом Закону України «Про екстрену медичну допомогу», відновлену головну будівлю центру. Адже до існуючої старої будівлі закладу в 700 кв. метрів було добудовано нові приміщення у такому ж об’ємі. Але головне – що тут оновлено й технології, за якими працюють, зокрема унікальна в Україні серед закладів охорони здоров’я серверна. Її обладнано за всіма європейськими вимогами, вона має потужні системи кондиціонування та пожежогасіння. Побачите як працюють ваші колеги у дистанційному діагностично-кардіологічному центрі, відділенні телемедицини, диспетчерській тощо».

Начальник відділу медицини катастроф та мобілізаційної роботи Департаменту охорони здоров’я Володимир Мохначов більш детально роз’яснив та провів для колег екскурсію приміщеннями закладу.

Він продемонстрував санітарний автомобіль екстреної меддопомоги та пояснив:

«У машинах кожного з ваших районів є ЕКГ-апарати з функцією дистанційної передачі даних до діагностично-кардіологічного центру. Щоденно через цей центр здійснюється консультування до 100 пацієнтів з серцево-судинними патологіями. Плануємо у скринінговому режимі збільшити кількість таких досліджень. Маємо також в наших автомобілях нововведення – установлені в тестовому режимі веб-камери, що дозволяє диспетчеру на екрані побачити місце події, починаючи з моменту прибуття бригади. Це допомагає миттєво зреагувати на ситуацію та якнайшвидше вжити необхідних заходів, направити додаткові бригади екстреної меддопомоги. Проблема – Інтернет-зв’язок, який поки що є не скрізь».

Володимир Ярославович показав апаратуру, вперше в Україні установлену в санітарному автомобілі. За його допомогою в режимі он-лайн можна здійснювати дистанційні ультразвукові дослідження та відправляти їх на певну, досить значну відстань для подальшого консультування лікарів.

Учасники колегії побачили як на першому поверсі працює телемедичний центр, де є можливість проводити дистанційно інтервенційну кардіологічну та радіологічну допомогу, адже обласні фахівці чергують цілодобово.

«Лікарі мають змогу оцінити усі дослідження, що надходять сюди, та, за необхідності, надати екстрену оперативну допомогу пацієнтам, часто рятуючи цим їхні життя» – наголосив Віктор Лисак.

Володимир Мохначов навів приклад, який стався напередодні ввечері, коли у молодого чоловіка з району через апаратуру, встановлену в центрі було діагностовано гострий інфаркт міокарду. Хворого було терміново доставлено до інтервенційного відділення обласної лікарі, де лікарі здійснили йому необхідне стентування. Кажуть, що ще 20 хвилин, і життя чоловіка не вдалося б врятувати. На щастя, наразі стан пацієнта є задовільним.

На першому поверсі працює й новий структурний підрозділ центру – відділення телемедицини. У телестудії проводиться цілодобове консультування пацієнтів в режимі он-лайн. Пацієнт поряд зі своїм лікарем, знаходячись в студії перед монітором, має змогу отримувати психолого-психіатричне, УЗІ та рентгенологічне консультування у лікарів з нашої та інших країн.

Також у цій студії обласні фахівці можуть консультувати своїх колег з районів, проводити он-лайн консиліуми для прийняття рішення про подальше лікування хворих. У перспективі – встановлення відео-камер в інтра-операційних майбутніх лікарень інтенсивного лікування, для того, щоб мати змогу слідкувати за ходом оперативних втручань та надавати потрібні рекомендації колегам з районів.

На другому поверсі розміщено комфортабельні кімнати відпочинку та світлий зручний буфет зі столиками, де співробітники центру можуть перепочити та підкріпити сили.

Сучасна центральна диспетчерська знаходиться на третьому поверсі. Тут диспетчери обслуговують виклики по телефону від мешканців міста Полтави та Полтавського району, а це 30% від усієї кількості викликів з області. Незабаром планується це зробити в повному обсязі: нині за пультами є вільні місця для їхніх колег, які в подальшому прийматимуть в центральній диспетчерській виклики з інших районів Полтавщини.
На інтерфейсі великого екрану всі побачили карту, де вказано наявність авто, що знаходяться територіально поряд з адресою виклику, таким чином є можливість прослідкувати за їхнім пересуванням. На карті визначається швидкість руху кожного санітарного автомобіля та час його перебування у конкретному місці. Така функція додає більшої зручності учасникам процесу служби та дозволяє мати медикам, у разі потреби, юридичний захист, адже ведеться запис кожного виклику.

Завершився огляд на четвертому поверсі, у новому, затишному, по-сучасному обладнаному конференц-залі, де власне й відбулося засідання розширеної колегії ДОЗ.
Підсумував огляд закладу Володимир Мохначов, який розповів про структуру надання екстреної меддопомоги, яка розподілена на 4 окружні станції та підстанції в кожному районі Полтавщини. Згідно концепції розвитку Госпітальних округів перебудовується робота служби з метою організації екстреної доставки санітарних авто до найближчих лікарень, змінюється маршрути доставки пацієнтів.

Представник фірми-провайдера, що впроваджує в центрі екстреної меддопомоги новітні технології, продемонстрував як за допомогою планшетів, що мають при собі кожна бригада екстреної медичної допомоги, вони можуть передавати, приміром УЗІ нирки пацієнтки з району. Нещодавно така технічна можливість була недоступною. А нині цей унікальний апарат, що знаходиться в санітарному авто, дозволяє лікарю з Полтави керувати УЗІ-дослідженням на відстані до 1000 км.

Перейти до вмісту