Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Держпраця надає роз’яснення щодо повідомлення працівника про розміри оплати праці

Щодо повідомлення працівника про розміри оплати праці надає роз’яснення головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Черкаська Аня Михайлівна.

Законодавством про працю та міжнародними актами встановлено обов’язок роботодавця інформувати працівників про розмір нарахованої їм заробітної плати.

Відповідно до положень статті 14 Конвенції про захист заробітної плати від 01.07.1949 р. № 95 Міжнародної організації праці роботодавець зобов’язаний інформувати працівників: про умови нарахування належної їм заробітної плати до того, як вони стануть до роботи, і щоразу, коли ці умови змінюватимуться, та під час кожної виплати – про складові елементи заробітної плати за кожен період, такою мірою, якою ці елементи можуть змінюватися. 

Статтею 110 КЗпП України передбачено, що при кожнiй виплатi заробiтної плати власник або уповноважений ним орган повинен повiдомити працiвника про  загальну суму нарахованих коштів з розшифровкою за видами виплат;  розмiри i пiдстави відрахувань та утримань зі заробiтної плати, а також суму заробiтної плати, що належить до виплати.

Форма такого повідомлення працівника законодавством не визначена. Таке повідомлення може здійснюватись під час виплати заробітної плати через касу підприємства з ознайомленням під підпис у розрахунково – платіжній відомості або в окремій відомості, у якій містяться зазначені відомості. У випадку виплати заробітної плати через банківську установу ознайомлення доцільно проводити окремою відомістю або вручення роздруківки (копії) особового рахунку по заробітній платі працівника чи іншою формою письмового повідомлення про нараховану заробітну плату під особистий підпис. 

Перейти до вмісту