Ви тут:
Суспільство Україна 

Держкомтелерадіо анулював дозвіл на ввезення книги Василя Сахарова

Підставою для анулювання дозволу став факт внесення Міністерством культури України автора твору – громадянина Російської Федерації Сахарова Василя Івановича – до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Як з’ясувалося, письменник Сахаров є активним учасником російської окупації Криму та військових дій на сході України на боці проросійських незаконних збройних формувань, повідомляють у Держкомтелерадіо.

Надаючи дозвіл ТОВ «Дресс Шоу» на ввезення книги В. Сахарова «Темний», експерти не виявили у змісті видання ознак невідповідностей критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України. Однак на особу автора звернули увагу громадські активісти. Моніторинг у відкритих джерелах діяльності «письменника» та звернення Держкомтелерадіо до СБУ підтвердили здогадку громадських активістів: Василь Сахаров – учасник проросійських незаконних збройних формувань, який воював проти України і її державної незалежності.

Нагадаємо, 22 травня минулого року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України  № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України». Відповідно до постанови імпортери, розповсюджувачі видавничої продукції з Росії та тимчасово окупованих територій України мають отримувати дозвіл від Держкомтелерадіо на ввезення такої продукції. Рішення про відмову у видачі дозволу приймає експертна рада Держкомтелерадіо  з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Станом на 18 червня 2018 року, починаючи з 22 травня 2017 року, Держкомтелерадіо видав суб’єктам господарювання дозволи на ввезення 16 520 найменувань видавничої продукції з території держави-агресора й тимчасово окупованих територій України.

Водночас на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо та у зв’язку з невідповідністю Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, Держкомтелерадіо надав 52 відмови у видачі дозволів на ввезення 180 500 примірників видань антиукраїнського змісту, а також прийняв рішення про анулювання 1 виданого раніше дозволу. Ще 593 відмови надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Перейти до вмісту