Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Як учаснику антитерористичної операції та постраждалому учаснику Революції Гідності отримати послуги з професійної адаптації

4 квітня Урядом прийнято постанову №239 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”», яка розширює коло осіб, які мають право отримати послуги з соціальної та професійної адаптації. Крім учасників антитерористичної операції, право на отримання вказаних вище послуг мають постраждалі  учасники Революції Гідності.

Під час проходження професійної адаптації учасники антитерористичної операції та/або Революції гідності мають можливість здобути нові навички в професії та підвищити конкурентоспроможність на ринку праці.

Професійна адаптація вказаних категорій спрямована на відновлення та вдосконалення професійних навичок і умінь учасників антитерористичної операції та/або постраждалому учаснику Революції Гідності. Надання послуг професійної адаптації вказаної категорії громадян здійснюється шляхом професійної орієнтації, первинної професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації з урахуванням їх навичок, умінь та побажань.

Надання послуг професійної адаптації здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Отримати послуги професійної адаптації можуть, як працюючі так і не працюючі учасники антитерористичної операції та/або Революції Гідності.

Для отримання послуг професійної адаптації необхідно:   

Звернутися до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації або фактичного місця проживання із відповідною заявою, до заяви додаються:

– копія індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю внаслідок війни). В індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю в розділі “Професійна реабілітація” зазначаються рекомендації медико-соціальної експертизи про отримання послуг професійної адаптації;

– копія посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, або учасника війни, або постраждалого учасника Революції Гідності, засвідчена підписом особи;

– для учасника антитерористичної операції – копія документа, що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення з перебуванням безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції у період її проведення, що засвідчується  його підписом.

З метою проведення професійної орієнтації учасника антитерористичної операції та/або Революції Гідності територіальним управлінням соціального захисту населення буде видано направлення до центру зайнятості для її проходження та отримання рекомендацій з вибору спеціальності. Рекомендації будуть враховуватися під час направлення на навчання.

Після успішного завершення повного курсу навчання учасники антитерористичної операції та/або Революції Гідності отримують документи державного зразка, що підтверджують набуття нової спеціальності або підвищення кваліфікації за раніше отриманою професією.

Послуги з професійного навчання надаються одноразово в порядку черговості.

З початку реалізації програми з надання послуг з професійної адаптації учасників антитерористичної операції навчання в області  пройшло 414 осіб. Найбільш затребувані серед учасників антитерористичної операції є професії водія (отримати професію чи підвищити категорію), тракториста, слюсаря–ремонтника та електрозварювальника.

Перейти до вмісту