Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

«Вони захищали Батьківщину у повітрі… Жінки Полтавщини»: виставка у Полтавському музеї авіації і космонавтики

«Вони захищали Батьківщину у повітрі… Жінки Полтавщини». Так назвали виставку, яку відкрили у Полтавському музеї авіації і космонавтики до Дня пам’яті і примирення. Провідний науковий співробітник музею, кандидат історичних наук Владлен Орлов розповів, що за різними даними, у Другій світовій брали участь більше мільйона жінок. Вони оволоділи всіма військовими спеціальностями, зокрема й у авіації.

«Найбільше жінок-героїв Радянського Союзу – саме льотчиць:83. З них 25 служили у 26му гвардійському авіаполку Військово-повітряних сил, що стовідсотково складався з представниць жіночої статі. Нацисти називали їх «нічними відьмами». Завданням цього полку було бомбардувати аеродроми, частини противника та відвертати його увагу. Це були молоді дівчата, яким на той час виповнилося 17-20 років».

Серед льотчиць були й полтавки – Наталія Меклін-Кравцова та Катерина Олійник. Перша здійснила понад 980 вильотів та відзначена найвищими державними нагородами. Друга – пройшла усю радянсько-німецьку війну, брала участь у вигнанні нацистів з Кубані, Криму, Білорусі та Польщі, налітала більше півмільйона кілометрів. Донька Катерини Олійник передала музею унікальні речі, світлини та документи, зокрема, льотчицькі книжки, що засвідчують героїчний шлях її матері.

На захід завітали ветерани російсько-української війни, курсантки Полтавського військового коледжу сержантського складу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації, а також директор Полтавського обласного краєзнавчого музею ім. В. Кричевського Олександр Супруненко. Останній високо оцінив представлені артефакти, пов’язані із жіночим обличчям Другої світової.

Організатори виставки акцентували на тому, що наші співвітчизники боролися проти нацизму не лише у складі Червоної армії СРСР: «Упродовж 1940 -50 рр. близько 100 тисяч українців, як чоловіків, так і жінок, перебували у складі Української Повстанської Армії (УПА).

Українці воювали у лавах військових формувань США, Великої Британії, Канади, Польщі, Франції, Чехословаччини, на фронтах від Атлантики до Тихого океану».

Період боротьби за українську Україну продовжується, тож поряд з унікальними раритетними експонатами стенди оформили сучасними світлинами з фондів музею. На них – жіночий вимір сучасної російсько-української війни. Адже зараз на східному фронті боротьби з російським агресором , в зоні проведення Операції Об’єднаних сил (ООС) жінки продовжують славні традиції, виконуючи вкрай складну роботу.

Перейти до вмісту