Ви тут:
Суспільство Україна 

Вегетаріанці не з власної волі: в Україні подорожчали м’ясні продукти

За рік м’ясний кошик подорожчав на 35%. До нього увійшли всі види м’яса та ковбасних виробів, що підлягають держмоніторингу: свинина, яловичини, сало, куряча тушка і філе, варена ковбаса.Про це у своєму Facebook пише генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За цей час загальна інфляція становила 13%, а продуктова інфляція – 17%. Мінімальна заробітна плата за рік зросла на 16%. Середня оплата праці за той же час піднялась на 26%. Це красномовно говорить про недоступність м’яса українцям.

“Розрахунок вартості м’ясного кошику зроблений на підставі даних державної статистики. І лише куряче філе було пораховано за даними Асоціації постачальників торговельних мереж, оскільки до державного моніторингу воно було додано лише з початку цього року.
Усі види м’яса стали дорожчими за рік від 25% до 71%, а саме: сало – на 71%, свинина – на 41%, ковбаса варена – на 34%, яловичина – на 27%, курка в тушці та філе – на 25%. У порівнянні з минулим роком свинина додала в ціні 34 грн за кілограм, сало – 29 грн, яловичина – 27 грн, ковбаса варена – 22 грн, філе курки – 18 грн, а курка в тушці – 11 грн. На кінець квітня кілограм яловичини можна було купити в середньому в країні за 125 грн, свинини – за 116 грн, філе курятини – за 91 грн, вареної ковбаси – за 86 грн, сала – за 70 грн, а бройлера – за 55 грн. Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика, то на кінець квітня 2018 року він коштував 543 грн, тоді як рік тому його вартість становила 402 грн. Тобто м’ясний кошик за рік подорожчав на 35%, або на 141 грн.
Зауважу, що тенденція зменшення споживання м’яса українцями спостерігалась й раніше. Наші підрахунки на 1 грудня 2017 року показали, що вартість м’ясного кошику за рік, тобто з 1 грудня 2016 по 1 грудня 2017 року, зросла на 38%. Мінімальна заробітна плата додала за цей час 100%, а от середня лише на 16%. Дані щодо кількості тварин в Україні показують зменшення поголів’я. Винятком є лише кури та дрібна худоба, у тому числі барани.
Сало та курка в тушці будуть надалі показувати менше зростання, темпи якого будуть відповідати загальному рівню інфляції. А от інші види м’яса, як свинина, яловичина, куряче філе, гомілки, крильця тощо, будуть демонструвати значно вищий темп”, – повідомив Олексій Дорошенко.