Ви тут:
Суспільство Україна 

Українська ГТС – надійна і перевірена альтернатива потенційним загрозам з боку «Північного потоку – 2», – Гройсман

Українська газотранспортна система готова на 100% забезпечити поставки палива до європейських споживачів, а її спільне використання з партнерами з ЄС та США служитиме додатковою гарантією і альтернативою політичним та економічним загрозам, які несуть проекти на кшталт «Північний потік – 2». Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час міжнародної Конференції щодо ролі української ГТС для енергобезпеки Європи.

Глава Уряду наголосив, що сьогодні питання саме енергобезпеки як ніколи актуальні для Євросоюзу. Пропозиції Росії – стосовно нового газопроводу – це ніщо інше, як «нова гібридна зброя, направлена проти європейських держав». Тож потрібно бути відповідальними і об’єднати зусилля в протидії таким загрозам.

«Українська ГТС здатна за обсягами та надійністю забезпечувати всіх споживачів. У нас є прекрасні сховища для акумуляції газу, – сказав Володимир Гройсман. – Росія ж іде іншим шляхом. Її мета – побудувати свою ГТС і одночасно знищити ГТС України, а далі – мати єдиний важель впливу на європейські держави».

Глава Уряду нагадав, що Україна не раз в своїй історії переживала підступність Росії, яка роками “тримала” Київ на своїй газовій голці.

«Хто з європейських країн хоче повторити нашу історію? – задався питанням Глава Уряду. – Сьогодні лунають заяви про те, що Росія дасть гарантії. А хто вірить в гарантії Росії? Якщо в сезон найбільшого споживання газу Росія вирішить обмежити постачання до ЄС, скільки піде часу на те, аби уряди держав пішли у відставку? Скільки часу треба буде витратити, аби утримати ситуацію? Якщо Росія наважиться таке зробити, загрози будуть неминучими через лічені дні».

Прем’єр-міністр наголосив, що рішення щодо енергозагроз потребують великої політичної волі та лідерства. І воно є. «Ми звернулися до ЄС та США: друзі, давайте разом управляти ГТС – аби чітко забезпечити сталу її роботу на десятиліття вперед, – сказав Володимир Гройсман. – Не можна допустити помилок, які були допущені свого часу Україною і призвели до військового захоплення території нашої держави».

Глава Уряду додав, що єдність позицій і розуміння загроз дасть можливість знайти кроки, аби не допустити будь-якої агресії.

 

Перейти до вмісту