Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві презентували виставку «Археологія автострад»

У Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського відкрилася виставка «Археологія автострад». Вона презентує матеріали кількарічних досліджень, які передували масштабному будівництву автостради А4, що зʼєднала Краків із польсько-українським кордоном. Колекція знахідок, отримана під час археологічної операції, стала найбільшою не лише у країні, але й у Європі.

Виставка відбувається під патронатом Посольства Республіки Польща в Україні та за підтримки Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА. Тож на відкриття завітали очільники Генерального консульства Республіки Польща у Харкові Януш Яблонський та Ян Здановський, куратор виставки, науковий співробітник Археологічного музею в Кракові Юстина Родак. Вони наголошували на необхідності наукової співпраці. Гостей привітала заступник директора Департаменту культури і туризму ОДА Інна Шерстюк.

«Тут представлена свого роду «прикрашена археологія», – зазначив на відкритті директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАНУ Олег Осаульчук, – Адже всі звикли, що розкопки – це дуже романтично. Насправді ж це копітка, каторжна праця. Виставка показує як досягнення Польщі в плані археології, так і виклики, що чекають Україну під час будівництва доріг».

Автори пропонують до огляду найцікавіші знахідки з розкопок. Зокрема, тут можна побачити фігурку жінки, якій понад 7,5 тис. років, вироби доби бронзи, – прикраси, браслети, посуд. На 47 банерах у вигляді фоторепортажів представлений шлях знахідок від моменту їх виявлення до музейної вітрини. Заключним етапом цього ланцюга є компʼютерна і фотореконструкція знайдених будинків, колодязів та гончарних печей у часи їхнього використання — сотні тисяч років тому.

 

 

Перейти до вмісту