Ви тут:
Суспільство 

У Полтаві обговорили способи збереження здоров’я “майбутнього”

Головний спеціаліст відділу медичної допомоги матерям і дітям Департаменту охорони здоров’я Ігор Перогов, під час брифінгу розповів про долучення Полтавщини до обговорення концепції Загальнодержавної програми «Репродуктивне та статеве здоров’я нації на період до 2021 року».

В області багато з основних складових цієї концепції реалізується вже протягом декількох років. У минулому році на третинному рівні (в обласному перинатальному центрі) народило понад 1800 вагітних (16%), на вторинному рівні – понад 5800 (53%), на первинному рівні – 3448 (31%). У цілому, у 69% рододопомога надавалась на вторинному та третинному рівнях в обласному перинатальному центрі, міських пологових будинках міст Полтави та Кременчука, що в повній мірі відповідає сучасним критеріям безпечного материнства.

Вагітним жінкам з одинадцяти районів області, де припинено роботу малопотужних акушерських стаціонарів допомога надавалася в міжрайонних акушерських відділеннях та обласному перинатальному центрі. Переважна кількість вагітних жінок – 85% (9289 жінок з 11036-ти) народжували в пологових відділеннях Полтави, Кременчука, Миргорода, Лубен, Хорола, Лохвиці та обласному перинатальному центрі.

«На щастя, застосування новітніх технологій дозволила нам зберегти один з найнижчих рівнів дитячої та материнської смертності. За минулорічними підсумками показник дитячої смертності в області зменшився, в порівнянні з 2016 роком, з 5,9 до 3,9 на 1000 народжених живими (Україна – 7,3)!» – радіє Ігор Олександрович.

Він акцентує увагу на необхідності подальшого розширення заходів зі збереження репродуктивного здоров’я нашого майбутнього – дітей та підлітків. Цьому сприяє реалізація в області відповідного Проекту USAID, покращення якості роботи педіатрів, посилення медико-соціальних послуг в молодіжному середовищі, зокрема – з профілактики небажаної вагітності, захворювань, що передаються статевим шляхом, запровадження новітніх технологій з підвищення культури сексуальної поведінки молоді.

Головний експерт ДОЗ за напрямом «Акушерство та гінекологія» Людмила Іванова розповіла про визначення ВООЗ, за яким репродуктивне здоров’я є станом повного психічного, розумового та соціального благополуччя, а не просто відсутність хвороб чи недуг в усіх сферах, що стосуються репродуктивної системи, її функцій і процесів.
Проте, лікарка говорить:

«За останні роки зросло число осіб із захворюваннями системи кровообігу, нервової системи, сечостатевих органів, з інфекційними хворобами, онкологічної патології. Торік на Полтавщині, під час обстеження 11 тисяч вагітних жінок, у майже половини з них виявлено патології серцеві чи онкологічні. У нас є приклад, коли молода 22-річна дівчина-спортсменка з одного з районів області з плановою вагітністю, у якої під час обстеження було виявлено серйозну вроджену ваду серця. Їй було встановлено кардіостимулятор».

Про проблему зростання кількості онкологічних патологій більш детально розповів головний лікар Полтавського обласного клінічного онкологічного диспансеру Орест Вовк:

«Полтавська область посідає 5 місце в державі за кількістю жінок з раком шийки матки та молочної залози. При чому 6% з них – репродуктивного віку від 20-ти до 30 років. Щороку ставимо на облік 33-35 жінок з раком молочної залози, та 26 – з раком шийки матки. Тому профілактика захворювань репродуктивної сфери має дуже велике значення».

Зав. обласним центром планування сім’ї Людмила Касьян розповіла як працює в цих напрямках обласний Центр планування сім’ї та репродукції людини. Тут надається консультативна та лікувально-діагностична допомога жінкам та чоловікам з міст та районів області з питань планування сім’ї, лікування та діагностики чоловічого та жіночого безпліддя, збереження репродуктивного здоров’я дівчат-підлітків.

Олена Сьомич – експерт ДОЗ за напрямом «Дитяча та підліткова гінекологія» повідомила, що сьогодні основними проблемами підліткової гінекології, що в подальшому призводять до порушення репродуктивного здоров’я жінки, є ранній початок статевого життя дівчаток, незапланована вагітність та аборти, висока частота запальних захворювань органів малого тазу тощо.

За даними соціологічних опитувань, 3% молодих людей починають статеве життя у віці 13-14 років, 10% – у 16-17 років, 56% – у 18-22 роки. Тому, наполягають медики, вже з 13-річного віку необхідно говорити про застосування засобів контрацепції, в тому числі – й пероральних гормональних препаратів, що мають використовуватися не лише з метою запобігання небажаній вагітності, а й своєчасної корекції порушень менструального циклу.

Утім, кажучи про репродуктивне здоров’я, варто не забувати про чоловіків. Лікар уролог-андролог Олександр Тараканов стверджує, що наразі на дуже високий рівень вийшла кількість безпліддя у чоловіків, як і у жінок – приблизно 40% на 40%. Чоловіки до їхнього центру звертаються як за направленням, так і самостійно. Йшлося про те, що часто чоловіки соромляться це робити з багатьох причин, але дарма. Бо дуже важливо звертатися до лікарів з найменшими, здавалося б, проблемами, починаючи ще з дитячого віку.

Батькам хлопчиків, як і дівчаток, варто звернути на це особливу увагу! Щодо дорослих, то лише минулого року із 300 обстежених чоловіків в області у шести діагностували безплідність. Це пов’язано, переважним чином, із запальними процесами статевих органів, що становить 60% безпліддя. Щоб подолати цю проблему, нині у практику сімейних лікарів впроваджено застосування швидких тестів для якісного виявлення антигенів хламідій в мазках, які збираються в жінок із цервікального каналу, а в чоловіків із уретри та в зразках сечі. До того ж, каже лікар, хламідіоз є маркером, за яким пацієнтові призначається подальші необхідні обстеження та лікування.

Висококваліфіковані, досвідчені спеціалісти центру: акушер-гінеколог, гінеколог-ендокринолог, підлітковий гінеколог та уролог-андролог детально розповіли журналістам про свою роботу, продемонструвавши кабінети та познайомивши з деякими пацієнтами.

Потрапити до обласного Центру планування сім’ї можна за направленням сімейного лікаря, а також у кабінеті планування сім’ї, який є у кожному районі в жіночій консультації або звернувшись до закладу самостійно.

Перейти до вмісту