Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“Сільський ревізор”: Село на Полтавщині може стати “Кращим селом 2018 року” в Україні (голосувати)

«Сільський Ревізор» завершив другий сезон інспекцій, і настав час підводити підсумки перевірок, визначивши Село Року 2018. Про це повідомляє сайт «Куркуль».

У другому сезоні наша команда соціального контролю відвідала 10 сіл в різних регіонах України. Усі ці села особливі, живі і їм є чим дивувати гостей. Ми ж допомогли їм побачити себе з боку, зрозуміти свої проблеми і розглянути сильні сторони. Сезон закінчено, і пора підбивати підсумки. Хто стане кращим Селом Року 2018? Це вирішувати нашим читачам, — розповіла керівник проекту Сільський Ревізор Катерина Никончук.

На сайті SilskiyRevizor.com вже стартувало голосування за село Року 2018. Ви маєте можливість проголосувати за свого фаворита до 10 червня.

За перемогу боряться 10 сіл в різних регіонах України. Упродовж цього сезону «Сільський Ревізор» відвідав села у Вінницькій, Харківській, Полтавській, Волинській, Дніпропетровській, Чернігівській, Житомирській, Херсонській і Запорізькій областях. Інспектори перевірили головні об’єкти інфраструктури в кожному селі.

Червона Хвиля

Першу інспекцію другого сезону «Сільського Ревізора» провели в Харківській області в с. Червона Хвиля. Бюджет села становить 1,4 млн грн. При цьому, головним наповнювачем місцевої скарбниці є фермерське підприємство «Пантелеймонівське». До слова, підприємство входить в ТОП-5 ферм за надоями молока, а місцева корова Доля в минулому році призвела відразу 4 телички, ставши національною знаменитістю. Також тут розмножують на насіння яре жито, пшеницю, сою, горох, ячмінь, овес, гречку, просо, соняшник, кукурудзу та інші культури. 

Омельник

Полтавську область представляло село Омельник. Село розташоване в регіоні, де працює єдиний в Україні діючий нафтопереробний завод. Село — мекка зеленого туризму для іноземців з США, Західної Європи, Японії, Китаю, Канади.

Бюджет села в 2016 р. склав 11,3 млн грн. Завдяки активному написанню проектів жителі села на кожну 1 грн власних надходжень змогли додатково залучити 6 грн інвестицій. Тут працюють агрофірма «Ім. Т. Г. Шевченка» (агропромислова група «Арніка»), Кременчуцька овочева фабрика, фермерські підприємства «Май» і «Атланта».

Переглянути ревізію.

Боратин

Це село — справжній «Волинський Сінгапур». У селі збирають електропроводку для BMW, Mercedes і Volkswagen, працюють цукровий і комбікормовий заводи, проходить всеукраїнський фестиваль «Бандерштат», водяться страуси, лами і павичі.

Завдяки великій кількості підприємств, бюджет села становить 9,9 млн грн. У селі працює сучасний спорткомплекс, побудований новий дитячий садок і немає жодного нежилого будинку.

Болтишка

До об’єднання в ОТГ, яке ініціювала Болтишка рік тому, бюджет сільської ради становив 230 тис. грн, а зараз 3,2 млн грн. При цьому, близько 60% бюджету складають податки від сільгосппідприємств. У селі працюють 9 аграрних господарств і 71 фермер-одноосібник.

Також в Болтишці є гранітний кар’єр, який не працює вже 4 роки. Камінням із Болтишки викладені алеї у Ватикані і багатьох інших європейських містах.

Велика Фосня

Велика Фосня споконвіку була аграрним селом. До об’єднання бюджет Великої Фосні становив 800 тис. грн. Зараз Велика Фосня увійшла в Овруцької ОТГ. Бюджет наповнюють ферма «Великофоснянське», господарство «Райз-Полісся» та елеватор «Порттрансбуд», які входять в структуру агрохолдингу UkrLandFarming.

Село відоме своїм святим джерелом. Колись ще російський цар приїздив сюди зцілити очі. Зараз у Великій Фосні займаються створенням музею місцевих вишивальниць.

Великі Копані

Великі Копані розташувалися на найбільшій пустелі в Європі — Олешківських пісках. Але це не завадило селу стати годувальником усієї України. Тут працює найбільший в Україні овочевий ринок «Нежданний», де закуповується вся Україна. У кожного жителя села є теплиці, де вирощують багато овочів.

До об’єднання бюджет сільради становив 12 млн грн. Коли ж до місцевого бюджету пішли податки за землю, акцизні кошти з 6-ти заправок в селі, субвенції держави і т.д., в казні сільради стало понад 41 млн грн.

Голінка

Колись Голінка була козацьким селом, а тепер — аграрне. У 2018 р. бюджет села становить 4,44 млн грн. З них 1,05 млн грн — податок від сільгоспвиробників, а 3,061 млн грн — орендна плата за землю від юридичних осіб. У Голінці працює компанія «Україна», яка входить до складу агрохолдингу СП «Агродім». У селі є сучасний свинокомплекс, вівцеферма, розвинене рослинництво. І майже в кожному дворі тримають по 5-10 свиней і кілька корів.

Моївка

У селі Моївка на Вінниччині пройшла 8 ревізія. Моївка була побудована навколо цукрового заводу, зведеного в 1848 р. Вацлавом Маньковським. У 2001 р. завод припинив роботу, але селяни не дали вирізати обладнання і захистили його від недоброзичливих «інвесторів».

Бюджет села становить 2 млн грн. Він наповнюється завдяки кільком аграрним підприємствам, які займаються рослинництвом. Також місцеві жителі люблять вирощувати екзотичні культури. На їхніх городах замість картоплі ростуть ківі, персики та інші незвичайні рослини.

Гусарка

Гусарку заснували переселенці із Смоленська (Білорусь) 200 років тому. Тут і донині розмовляють білоруською мовою, посеред села стоїть пам’ятник картоплі, а в центрі громади щорічно проходить міжнародний фестиваль «Гусарська бульба».

Доходи села в 2018 р становлять 1,85 млн грн. При цьому, левову частку коштів сільрада отримує від місцевої агрофірми «Алоінс-Агро» (Landfort) і дрібних сільгоспвиробників.

Володькова Дівиця

Сезон завершився в селі Володькова Дівиця Чернігівської області.

До об’єднання в скарбниці села було близько 1,6 млн грн, а в 2017 р. бюджет старостинського округу збільшився до 6,33 млн грн. Значну частину коштів громада отримує з податків за оренду землі від «Агрікор Холдинг», що входить в структуру агрогрупи «Агрейн».

Село славиться своєю історією і культурою. Тут проїжджала Катерина ІІ, а місцеві дівчата надихали Миколу Гоголя. Сьогодні в селі є театр, образотворча студія, тут творять відомі художники і народжуються таланти.

Кожне з цих сіл здобуде перемогу в одній із номінацій і грошовий сертифікат на поліпшення інфраструктури. Переможця голосування чекає головна нагорода — «Гусак» і 100 тис. грн.

Урочиста церемонія нагородження «Село року 2018» відбудеться 15 червня в гостях у переможця минулого сезону — в селі Денихівка Київської області.

Перейти до вмісту