Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавська «Просвіта» вшанувала Шевченка флешмобом

З ініціативи обласного товариства «Просвіта» у Полтаві влаштували флешмоб «Ми читаємо Кобзаря», присвячений до дня перепоховання Тараса Шевченка. Шанувальники шевченкового слова зібралися на Театральній площі і якийсь час сидячи читали «Кобзар». В акції взяли участь активісти «Молодої Просвіти» та Національної скаутської організації «Пласт», старшокласники Розсошенської гімназії, підходили й випадкові перехожі. Потім усі охочі могли прочитати улюблені поезії Шевченка перед мікрофоном.

Голова обласного обєднання ВУТ «Просвіта» Микола Кульчинський розповів про історію перепоховання Шевченка та про відзначення цього дня за радянських часів, коли 22 травня ставало своєрідним індикатором українства. Він запропонував відродити «Братство Тарасівців», яке було засноване в Полтаві 1891 року, і до якого належали Іван Липа, Михайло Коцюбинський, Микола Міхновський та інші українські діячі того часу.

«Це не буде формалізоване громадське обєднання, не буде у ньому ніякого керівництва, вертикальних структур, це буде, так би мовити, духовне братство, яке спілкуватиметься через сучасні форми комунікації. Можливо, створимо групу у Фейсбуці. Кожен сам собі поставить завдання поширювати Шевченкове бачення України у свій, який зможе, спосіб. Я глибоко переконаний, що коли у своїй переважній більшості українці по-справжньому, по-дорослому засвоять пророчу творчість Шевченка, будуть звіряти з нею свій світогляд, тільки тоді ми переможемо насаджене нам багатолітньою російською окупацією України малоросійство, категоріями якого ще часто-густо мислить і наше чиновництво, і чимало українців», – зазначив Микола Кульчинський.

Перейти до вмісту