Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Полтава увійшла в трійку найбільш фінансово стабільних міст України

Міжнародний центр перспективних досліджень спільно з Інститутом соціальних та економічних реформ (Словаччина) презентував перший в Україні рейтинг бюджетної прозорості найбільших міст та регіонів, в рамках проекту “Транспарентність, фінансове здоров’я та конкурентоспроможність місцевого самоврядування в Україні”.

Експерти проаналізували дохідну та видаткову частини кожного з бюджетів, офіційні трансферти, особливості кредитування та фінансування їх дефіцитів. До розрахункових фінансових показників були включені наступні індекси: основний баланс, основний баланс в розрахунку на одного жителя, прибуток на одного жителя, залежність місцевого бюджету від місцевих податків та зборів, залежність від фінансової допомоги, податкова спроможність, трансфертна стабільність, бюджетне забезпечення, податкова автономія, коефіцієнти виконання бюджету та забезпечення загального боргу. Про це повідомили у Полтавській міській раді.

Експерти Міжнародного центру перспективних досліджень визначили шкалу показника фінансового здоров’я, який варіюється від 0 і до 10 балів. Зараз середній показник по містах – 6 балів. Однією з основних причин покращення бюджетів по містах стала децентралізація, яка дозволила місцевим органам влади використовувати додаткові фінансові ресурси.

Серед міст з найкращим фінансовим станом у 2017 році є Одеса, яка має коефіцієнт у 8 балів, за нею Рівне – 7,5 бала та Полтава з показником 7,1 бала. Фінансове здоров’я – це підсумковий показник, який дозволяє виміряти фінансовий стан міста чи регіону і порівняти його з ситуацією в інших муніципалітетах чи з середнім значенням по країні, а також оцінити ефективність фінансового управління у містах і регіонах.

Перейти до вмісту