Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство ТОП-новина Україна 

“Ніхто не має права вимагати від вас кошти за ці ліки”, – Супрун про препарати, які кожен український пацієнт має отримувати безоплатно

Щотижня нові партії ліків, закуплені МОЗ через міжнародні організації, відправляються у регіони. Це препарати, які кожен український пацієнт, має отримувати безоплатно, бо держава вже їх закупила за податки, що сплачує кожен громадянин.

Про це у своєму Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Останні поставки в регіони були вакцини, ліки для онкохворих дорослих і дітей, для новонароджених з дихальними розладами, для пацієнтів, які страждають на легеневу артеріальну гіпертензію, пацієнтів, які знаходяться в до- та післяопераційному періоді трансплантації. Всього у 2018 році МОЗ ліки за 40 програмами.

“Завдяки співпраці з міжнародними організаціями міністерство забезпечувати більше пацієнтів якісним та безоплатним лікуванням. На жаль, не всі пацієнти знають про це”, – зазначає Супрун.

Система закупівель є прозорою та відкритою. На сайті МОЗ України ви завжди можете знайти інформацію про кількість ліків, які закуповує держава, коли вони будуть в Україні та чи вже потрапили до медзакладів вашого регіону (http://moz.gov.ua/zakupivli-likiv). Нові накази про розподіл закуплених ліків, дивіться тут: http://moz.gov.ua/nakazi-moz

Ніхто не має права вимагати від вас кошти за ці ліки. А інформація про наявність препаратів у державних медзакладах має бути доступною для всіх. Нагадаю, що відповідно до Наказу МОЗ №509 від 2016 року, лікарні повинні публікувати інформацію про залишки ліків на сайтах обласних департаментів охорони здоров’я чи оприлюднювати її в самому закладі – у доступних місцях”,  – наголошує Уляна Супрун.

“Якщо ліки є в наявності, а в лікарні з якихось причин відмовляють у їх безоплатній видачі, ви можете написати заяву на ім’я головного лікаря медичного закладу або на місцеве управління/департамент охорони здоров’я. У заяві вкажіть діагноз із результатами аналізів або діагностики для підтвердження та необхідний препарат”,  – радить в.о. міністра..

Є інтернет ресурси, які допоможуть перевірити наявність лікарських препаратів, закуплених державою, у лікарнях вашого регіону https://eliky.in.ua та http://liky.ua/

“Знайте свої права та завжди перевіряйте інформацію та вимагайте свої ліки! Ви не лише захистите своє право на лікування, а також допоможете відстояти позитивні зміни та відчути їх швидше іншим громадянам”,  – закликала Супрун.

Перейти до вмісту