Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Міжнародні експерти допоможуть із дорожньою картою для впровадження телемедицини на Полтавщині

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко ініціював обговорення з експертами моделі єдиного інформаційного простору в системі управління медичною галуззю Полтавщини.

На нараді були представники Світового банку, «Укртелекому», інтернет-провайдери, фахівці телекомунікаційних компаній і Департаменту охорони здоров’я ОДА.

Сторони говорили про те, що телемедицина на Полтавщині повинна допомогти жителям найвіддаленіших сіл. Аби лікарі звільнилися від бюрократичної роботи і могли за допомогою планшетів записувати, перевіряти і передавати колегам всі медичні дані про пацієнтів. Це значно поліпшить якість нашої медицини – вона стане кваліфікованішою та оперативнішою, повідомляють у Полтавській ОДА.

Ми повинні якнайскоріше охопити мережею швидкісного інтернету всі медичні заклади області, нині лише 27% з них його мають. Інші задання – розробити і впровадити програмні продукти для електронного документообігу між установами та лікарями, для створення електронних карток пацієнтів. Але тут підкреслю: коли прийде час, Полтавщина має швидко інтегруватися в Національну електронну систему охорони здоров’я E-Health, — зазначив Валерій Головко.

Нині на Полтавщині на різних рівнях «курсує» 130 мільйонів одиниць медичних обліково-звітних документів на рік. Уже якщо цей масив перевести в електронний формат, то значно спроститься життя і лікарів, і пацієнтів. Те саме стосується електронної карти пацієнта. Якраз цю роботу, до речі, почали у медичних закладах Гадяцького району.

Про наявність прикладних програм, які вже використовуються у медицині Полтавщини, розповів міжнародний експерт Світового банку Лембіт Пірн. За його даними, програми для кол-центру розробляються на основі монолітного, немодульного підходу. Для ведення журналу викликів використовується окремий сервер. Серверна перебуває у хорошому стані, відповідають міжнародним стандартам. Але є питання, чи забезпечене резервне копіювання даних шляхом віддзеркалення на іншому майданчику. Програми ТАВ виглядають сучасно, їх функціональність відповідає потребам. Інформація в картку швидкої допомоги у більшості випадків може вводитися з паперу. Інформація про виклик друкується окремо, але відповідні дані вже є в картці, коли її починаються заповнювати.

Також Лембіт Пірн представив учасникам наради розробку – пілотний проект локальної регіональної системи охорони здоров’я, яка розроблена на базі загальноукраїнської системи електронної взаємодії між державними реєстрами «Трембіта». Якраз «Трембіта» згодом допоможе Полтавщині успішно влитися в E-Health, аби дані про пацієнтів, які поступають до медзакладів, могли побачити лікарі незалежно від того, в якій області це сталося.

Експерти Світового банку Оксана Борисенко та Оксана Романюк розповіли про інші нюанси міжнародної допомоги полтавській телемедицині. Інші учасники наради висловили свої зауваження та пропозиції.

Начальник відділу медицини катастроф та мобілізаційної роботи Департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Мохначев підсумував результати наради для ЗМІ. За його словами, відповідальні сторони визначалися із моделлю єдиного інформаційного простору в системі управління медичною галуззю Полтавщини. А на основі техзавдань і допомоги експертів Світового банку починається розробка дорожньої карти впровадження телемедицини Полтавщини.

Нагадаємо, на Полтавщині фактично вже створений телемедичний консультативно-діагностичний проект на базі КУ «Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Але до системи телемедицини всієї області повинні увійти всі ФАПи, амбулаторії, ПМСД, міські лікарні, яких загалом у регіоні понад 600.

Перейти до вмісту