Ви тут:
Суспільство Україна 

Мінрегіон пропонує дозволити громадянам самостійно обирати об’єкт будівництва для придбання житла за держпрограмами «Доступне житло» та «Молодіжне кредитування»

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України ініціює модернізацію державних житлових програм, зокрема, пропонує дозволити громадянам самостійно обирати об’єкт будівництва для придбання житла за державними програмами «Доступне житло» та «Молодіжне кредитування».

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, пише прес-служба відомства.

«Доступне житло для людей має починатися з доступності їх вибору. Тому зараз вкрай важливо модернізовувати державні житлові програми, щоб вони, в першу чергу, задовольняли потреби тих, хто дійсно потребує допомоги. Сьогодні відбір об’єктів, що беруть участь в цих програмах, проводить комісія при Мінрегіоні, тобто, по суті така процедура позбавляє самих заявників самостійного вибору свого майбутнього житла. Ми пропонуємо, щоб громадяни самостійно визначали об’єкт будівництва. Це сприятиме створенню більш комфортних умов для придбання житла українцями», – сказав він.

Згідно із запропонованими змінами, дохід громадянина для можливої участі в програмі має складати не більше 3-кратного розміру середньомісячної заробітної плати у регіоні на 1 особу, а не 5-кратного розміру, як діє зараз.

Також, щоб державна підтримка надавалася виходячи з нормативу 21 кв. м загальної площі житла на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю, а також дозволялось купувати житло не тільки в об’єктах, що будуються, але і у вже зданих будинках.

«Тобто ми хочемо привести нормативи такого житла до потреб людей – а це невелике і недороге в придбанні, дійсно доступне житло. Адже існує підвищений попит саме на малогабаритні квартири, зокрема, однокімнатні», – додав заступник Міністра.

Крім того, пропонується розширити коло учасників програм «Доступне житло» та «Молодіжне кредитування» за рахунок залучення державних банків, що забезпечить прозорість їх реалізації та збільшення кредитних можливостей через додаткові іпотечні програми та кредитування малогабаритного житла.

За словами Л. Парцхаладзе, метою змін до цих існуючих державних програм є спрощення процедур, забезпечення їх прозорості та запобігання можливих корупційних проявів.

Перейти до вмісту